Nalezen dosud nevydaný soubor básní Pabla Nerudy

Santiago de Chile - Soubor dosud nevydaných básní chilského spisovatele Pabla Nerudy, nositele Nobelovy ceny za literaturu, před časem objevil chilský sběratel, napsal list El Mercurio. Sbírka nazvaná Album de Isla Negra nese datum 1969 a je věnována Alicii Urrutiaové, neteři básníkovy manželky Matilde, která v té době žila v jejich domě v lázeňském středisku Isla Negra na chilském pobřeží.

Básně jsou napsány zeleným inkoustem, který byl pro Nerudu typický a jakákoli možnost falzifikace je vyloučena, řekl listu El Mercurio obhájce Nurieldin Hermosilla, který soubor objevil. Hermosilla už má rozsáhlou sbírku Nerudových děl a považuje se za odborníka na tohoto chilského spisovatele. Sbírka, kterou objevil v neupřesněné knihovně, je podle něj „jasným a definitivním důkazem přímo z pera básníkova, že miloval Alicii“, dodal Hermosilla, který za soubor zaplatil „velmi vysokou cenu“, kterou ale odmítl specifikovat.

Nerudovy biografie už naznačovaly, že Alicia byla jeho milenkou během posledních let jeho života. Podle listu El Mercurio Alicia Urrutiaová stále žije a bydlí ve městě Arica na severu Chile.

Pablo Neruda se narodil 12. července 1904 v Parralu na jihu Chile. Po vstupu do komunistické strany v roce 1945 se stal hvězdou „pokrokového“ literárního Parnasu. V roce 1950 publikoval svůj slavný Veliký zpěv, Nobelovu cenu získal v roce 1971. Zemřel 23. září 1973 v Santiagu de Chile, dva týdny po vojenském puči, kterým se k moci dostal Augusto Pinochet.

Stále se lze dočíst, že Pablo Neruda (vlastním jménem Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) si literární příjmení zvolil na počest českého básníka 19. století Jana Nerudy. To uvedl Chilan na pravou míru ve svých pamětech Vyznávám se, že jsem žil, které byly v 70. letech přeloženy i do češtiny: „Když mi bylo čtrnáct let, otec vytrvale pronásledoval mou literární činnost. Nechtěl připustit, aby měl ze syna básníka. K tomu, abych skryl své první publikované verše, hledal jsem příjmení, které by ho svedlo z cesty. V jednom časopise jsem našel toto české jméno a ani jsem netušil, že jde o velkého spisovatele…“

Vydáno pod