Letní shakespearovské slavnosti uvedly Komedii omylů

Praha - Raná Shakespearova hra Komedie omylů měla premiéru 7. července, inscenace se poprvé v historii festivalu odehrála na nádvoří Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí, která je vedle Nejvyššího purkrabství další pražskou scénou festivalu. V Praze, Brně a Bratislavě je plánováno celkem 44 představení - z letos uváděných 10 Shakespearových titulů je tak Komedie omylů na programu nejčastěji.

Podle překladatele hry Martina Hilského vypovídá Komedie omylů o zdání a skutečnosti, o iluzi a realitě, o tom, co se zdá být a co skutečně je. Ve frašce se strhujícím tempem a legračními omyly rozvinul Shakespeare také brilantní úvahu o vztazích muže a ženy, o významu jejich lásky a vzájemném prolínání jejich bytostí.

„Efez, město hříchu, kde se naše komedie odehrává, není zrovna bezpečné místo,“ říká o dějišti Komedie omylů režisér Ivan Rajmont. „Můžeš tu najít bratra, lásku, znovu nalézt ženu, ale také ztratit život, duši a nakonec i sám sebe. Tragikomické tu není to, že se tragické věci řeší komicky, ale to, že život je tu tak blízko smrti.“

Šikovně proměnlivou scénu ze dvou točen s několika dveřmi vytvořil Martin Černý, kostýmy navrhla Irena Greifová. Právě efektní, přesně charakterizující oblečení hraje v Komedii omylů výraznou roli: ve frašce o dvou sourozeneckých dvojicích - identických dvojčatech - se totiž užaslí Evropané potkávají s barvitým světem orientálního Efezu. „K východním kulturám mám blízký vztah,“ říká Irena Greifová, kterou při práci na Komedii omylů volně inspirovala kniha Perské miniatury, darovaná kdysi Jiřím Brdečkou. Na paměti měla i povídky Rudyarda Kiplinga a dobrodružné výpravné filmy jako Muž, který chtěl být králem Johna Hustona.

Shakespearův text v překladu Martina Hilského upravila Kateřina Šavlíková. A protože režisér chtěl, aby dvojčata Antifolova a dvojčata Dromiova hráli vždy stejní herci, a protože podle Shakespeara se dvojčata na jevišti nakonec potkají, je finále hry vyřešeno překvapivým způsobem…

Režisér Ivan Rajmont zvolil výrazné, pečlivě sladěné herecké obsazení. Dvojroli Antifola efezského a Antifola syrakuského ztvární Martin Pechlát, jako sluhu Dromia efezského i syrakuského uvidíme režisérova syna Filipa Rajmonta. Žárlivou Adrianu, manželku Antifola efezského, hraje úspěšná muzikálová i činoherní herečka Jitka Čvančarová, alternuje ji Lucie Trmíková. Sestru Lucianu hraje Kateřina Holánová, alternuje Jana Stryková a Zuzana Vejvodová. Dále uvidíme Davida Suchařípu, Zdeňka Žáka, Martina Hoffmana, Milana Stehlíka, Radku Fiedlerovou/Marii Spurnou aj.