Nezávislý režisér Matthiew Klinck uvedl svůj film na MFF Karlovy Vary

Karlovy Vary - V sekci Fórum nezávislých byl 6. července poprvé v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary promítnut snímek kanadského režiséra Matthiewa Klincka Hank and Mike. Příběh vypráví o dvou mužích, kteří pracují pro velkou nadnárodní společnost Velikonoce.

„Jsou to dva nejlepší kamarádi, které z práce vyhodí, přestože oni ji dělají skvěle, schovávají vajíčka až moc dobře. Pak se snaží najít práci novou a nakonec získají zpět tu starou, a to je vše,“ přiblížil režisér příběh v rozhovoru pro ČT24 a pokračoval: „Osobně nemám zkušenost s tím, že bych vajíčka schovával, ale naopak jsem je hledal. Byla to moje oblíbená činnost o velikonočních prázdninách, tatínek vajíčka schoval a my jsme hodiny běhali po okolí a hledali je.“

Matthiew Klinck  dále upozornil, že být nezávislým filmařem je stále těžší, protože hollywoodská studia dělají stále větší a dražší filmy a začínají ovládat celý filmový trh. „Ale stále ještě existujeme, Hank a Mike je toho dokladem. Určitě v tom budeme pokračovat. Nezávislí jsou silní,“ říká s nadšením režisér.

MFF Karlovy Vary je pro něj velkým překvapením. Jak sám upozornil, v zemi bývalého východního bloku se ocitl vůbec poprvé. „Netušil jsem, co mám čekat. Měl jsem trochu strach. Ale toto je ten nejlepší filmový festival, na kterém jsem kdy byl. Jsem vzhůru 24 hodin denně, dělám bláznivé věci, chodím na mejdany, potkal jsem spoustu lidí ze všech končin světa, moc se mi tu líbí. A myslím si, že Karlovy Vary jsou nejkrásnější město, ve kterém jsem kdy byl,“ dodává potěšeně Matthiew Klinck.  

Režisér dále prozradil, že na postavách Hanka a Mikea vlastně pracuje skoro 10 let. „Ty postavy jsme s přáteli vytvořili pro můj první pořad v kanadské televizi, oni je hrají i ve filmu. Snímek stál asi dva miliony kanadských dolarů. Natáčel se 17 dní v únoru, v nejchladnějších kanadských dnech, bylo to hodně bláznivé,“ uzavřel rozhovor režisér, který se v současnosti z Kanady přestěhoval do Hollywoodu, kde se chystá v klasické velké produkci natočit akční film s hororovými prvky.

Vydáno pod