Na MFF Karlovy Vary byl uveden dánský film Bojovnice

Karlovy Vary - Na Mezinárodním filmovém festivalu jsou s výjimkou několika starších snímků uváděných v retrospektivách všechny filmy promítány v České republice vůbec poprvé. I letos mohou návštěvníci filmy vybírat v různých tematických sekcích. V sekci Dny kritiků Variety byl například už promítnut dánský film Bojovnice.

Hlavní hrdinka Aicha (Semra Turanová), tvrdohlavá dcera tureckých přistěhovalců usídlených v Kodani, zkouší zvládnout dvě věci: nezklamat sny svých prostých rodičů o tom, že jejich dcera to dotáhne daleko, a zároveň se naplno věnovat své velké vášni, kung-fu. Toto kvalitní drama pro teenagery sází na sympaticky kurážnou hrdinku a také na dynamické scény předvádějící bojové umění v choreografii Xiana Gao (Tygr a drak). Přitažliví mladí herci a hodně neprofesionálů, předvádějících své dovednosti v bojovém umění - to jsou dvě hlavní položky propůjčující filmu mimořádnou věrohodnost.

Semra Turanová v krátkém rozhovoru pro ČT24 prozradila: „Od 8 let se věnuji karate, zúčastnila jsem se mnoha soutěží. Kvůli natáčení jsem byla nucena se přeorientovat a cvičit kung-fu. Bylo to hodně zajímavé a díky mému učiteli jsem to zvládla. Naučila jsem se hlavně být v klidu, ovládat své tělo, vědět, jak tělo využít. Díky tomuto sportu poznáte sami sebe. Ačkoli s lidmi raději mluvím, kdybych musela použít něco z těchto sportů v běžném životě, vím, jak na to. Vím, že jsem silná,“ uzavřela mladá dánská herečka.