Fotografie Josefa Sudka jsou vystaveny v jeho Ateliéru

Praha - Pražskou tématiku připomíná výstava kontaktních snímků Privatissimo Nocturno fotografa Josefa Sudka, známého jako neúnavného poutníka Prahou, dokumentátora jejích půvabů a nálad. Výstavu unikátních snímků připravil jeho Ateliér.

„Jsou to fotografie ve formátu 1:1 vůči negativu a původně vlastně sloužily Sudkovi jako skici,“ sdělila tisková mluvčí Ateliéru Josefa Sudka Helena Blašková.

Podle fotografa a teoretika fotografie Josefa Mouchy jde o detaily ve čtvercovém formátu, které nemají tendenci monumentalizovat architekturu.

Snímky charakterizuje určitá dávka melancholiie. V kombinování přirozeného a umělého světla využíval autor třeba i paprsky plynových luceren. Ani malé rozměry fotek neubírají na jejich působivosti. „Snímky si zachovávají určitý omyl a živost, autenticitu,“ doplnila Blašková.

Sudkovu tvorbu lze zařadit jak do jednoznačné moderny tak i do období postmoderního manýrismu. „Od čtyřicátých let dělal fotografii, kterou dnes vnímáme jako postmoderní, ale on to samozřejmě takhle nevnímal,“ popisuje Moucha.

Výstava v Ateliéru Josefa Sudka, který je sám o sobě unikátním výstavním prostorem, bude probíhat až do 21. září.