Seal své fanoušky nezklamal

Praha - Zaplněná hala na Výstavišti bouřlivě aplaudovala britskému zpěvákovi Sealovi, který 8. července v Praze představil své poslední album System. Seal, který patří k největším hvězdám současného soulu, koncertoval v české metropoli poprvé před třemi lety a získal si zde mnoho příznivců.

Album system se dlouho drželo v první dvacítce domácí hitparády nejprodávanějších alb. S nahráváním Sealovi pomáhal jeho krajan, hudebník a skladatel Stuart Price, který byl například spoluautorem a producentem alba Confessions on a Dance Floor americké zpěvačky Madonny.

Seal na pražském koncertě vystoupil v bílém kompletu, který kontrastoval s jeho tmavou pletí. Představení trvalo přesně hodinu a půl. Zpěvák vystopuval sám, bez tradičních „předskokanů“, doprovázela ho tříčlenná kapela. Již při prvních skladbách If It's In My Mind, It's On My Face a Amazing do rytmu tleskala většina lidí v hale.

„Dobrý večer, Praho,“ přivítal poté česky své příznivce Seal. „Vás je tady tolik, co se to stalo?“ ocenil s hraným údivem již ve své mateřštině hojnou účast publika. Během večera pak téměř po každé skladbě opět česky způsobně děkoval.

Při některých písních si Seal zahrál na kytaru, jindy roztleskával vstřícně naladěné publikum, což jej nestálo mnoho námahy. Uprostřed koncertu v písni The Right Life se rozvlnil v bocích, což inspirovalo jednu z jeho fanynek, takže si s ním zatančila přímo na pódiu.

Pětačtyřicetiletý Seal (vlastním jménem Sealhenry Olumide Samuel) se narodil v Londýně rodičům brazilského a nigerijského původu. Na hudební scéně se se svým lehce chraptivým barytonem prosadil v roce 1990 hitem Killer; o rok později vydal debutové album nazvané pouze jeho uměleckým jménem. Předtím, než se začal profesionálně věnovat hudbě, vystudoval architekturu a živil se třeba jako návrhář koženého oblečení. Počátkem 90. let začal vystupovat po barech a klubech a jeho život se změnil.

„Zpěvák má za sebou několik let tápání. V roce 2001 krátce před vydáním zastavil práci na prakticky hotovém albu. Buď z důvodu, že s ním nebyl sám spokojený nebo gramofirma nevěřila, že se album bude prodávat,“ říká redaktor časopisu Filter Pavel Kučera.

Poté se Seal vrátil ke spolupráci s producentem Trevorem Hornem, který mu pomáhal v začátcích. Sealovou nejsilnější stránkou je obecně považován jeho zjev. „Na druhou stranu je trochu bez temperemantu, což se také projevuje i na jeho hudbě. Ačkoliv je jeho matka Brazilka a otec Nigerijec, Seala ovlivnila hlavně britská scéna. Jeho hudba je tak trochu kožená, není temperamentní. Takový soul, který neurazí,“ míní Kučera.

Podle Kučery má Seal nejlepší období za sebou. Nové CD podle něj nepřináší nic, co bychom od něj neznali, s taneční muzikou Seal už začínal.

Na novou desku System nahrál také duet Wedding Day, který s ním nazpívala jeho manželka, německá topmodelka Heidi Klumová. Oženil se s ní jen pár dní po své pražské premiéře a nyní spolu vychovávají dva malé syny i Klumové starší dceru z předchozího vztahu.

Vydáno pod