Češi v dražbě lichtenštejnských sbírek koupili osm obrazů

Londýn - Ve světoznámé londýnské aukční síni Christie´s dnes proběhla dražba obrazů starých mistrů z lichtenštejnských sbírek. Čeští památkáři vydražili díky sponzorům osm obrazů, které do druhé světové války zdobily stěny jihomoravských zámků Lednice a Valtice, letních sídel Lichtenštejnů. Jedná se již o třetí pokračování rozprodeje uměleckých předmětů, které Lichtenštejnové považují za nadbytečné.

Dnešní aukce nabídla téměř sto šedesát obrazů italských a francouzských mistrů ze širokého období od 15. do 18. století. Jejich nejčastějším motivem jsou přitom dobou žádané výjevy z bible a zobrazování tehdejších politicko-vojenských konfliktů. Jedná se především o plátna o střetu křesťanů s muslimy představovanými tureckou armádou. „Pokud jde o ceny, za které se bude dražit, tak ty nejméně známé obrazy začínají na pěti až sedmi tisících librách, což je v přepočtu asi 200 000 korun. Vyvolávací cena nejdražšího obrazu bude 200 000 liber, tedy něco kolem patnácti milionů korun,“ informoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Finance poskytli místo ministerstva sponzoři

Dražba nabídla i osmnáct obrazů, které jsou spjaty s českými sídly Lichtenštejnů, zámky Lednice a Valtice. Jedním z nich je Alegorie času, na níž italský malíř přelomu 17. a 18. století Antonio Zanchi zobrazil čas jako starce s kosou. Podobenství viselo od listopadu 1942 do října 1944 v Lednici.

O šestici obrazů, které Lichtenštejnové z Čech odvezli za druhé světové války, v zastoupení usilovali čeští čeští památkáři. Pro nákup obrazů počítají s částkou jedenácti až dvaceti milionů korun. Ministerstvo kultury přitom upozornilo, že jeho rozpočet na sběr kulturních památek souvisejících s Českou republikou je ale již vyčerpaný.

Památkáři se na konec museli spolehnout pouze na soukromé sponzory. Valtické vinné sklepy vydražily pro tamní zámek tři plátna, anonymní milovník umění získal v aukci pět obrazů holanských mistrů. Předpokládá se, že je zámkům zapůjčí. Mezi získaná díla patří například Italská říční krajina ze 17. století. Počet obrazů překročil očekávání památkářů.

Aukce lichtenštejnských sbírek je již třetí v pořadí. Dubnové aukce v Amsterdamu se čeští památkáři účastnili rovněž. „Důvodem, proč Lichtenštejnové obrazy draží, je, že na ně nemají už na svých panstvích místo. Zdá se, že dnešní aukcí by si Lichtenštejnské vévodství mohlo uvolnit dostatek prostor na to, aby nemuselo sahat k dalším aukcím. Rodina je velice bohatá, takže nelze očekávat, že je k prodeji vedla chudoba nebo nedostatek financí,“ podotknul Kytka.

Lichtenštejnové patří mezi nejstarší evropské šlechtické rody, jejich rodokmen sahá až do 12. století. Vlastnili panství například v Dolních Rakousích a zmíněné zámky na jižní Moravě, rozsáhlé sbírky jejich loveckých trofejí jsou k vidění na moravském Úsově. Dnes jsou vládnoucí dynastií v alpském knížectví Lichtenštejnsko mezi Rakouskem a Švýcarskem.

Lichtenštejnská kolekce v Christie´s.Skvostem dražby jsou dva glóby.
Zdroj: ČT24