Už 330 let uplynulo od začátku stavby Trojského zámku

Praha - Jedinečnou ranně barokní předměstskou vilu nechal postavit Václav Vojtěch hrabě ze Šternberku, jehož úmrtí před 300 lety si letos rovněž připomínáme. V Trojském zámku jsou v současnosti umístěny sbírky Galerie hlavního města Prahy, která v letní sezóně nabízí nové kulturní projekty.

Green space - je jednou z novinek letošní sezóny. Zámecká zahrada v Troji má unikátní barokní geometrické členění, které je už svou původní koncepcí spojeno s využitím ideální symbiózy architektury, vodních prvků, plastik a zeleně. V tomto prostředí je instalována volná skupinová výstava současného aktuálního umění. Představuje práce čtyř českých výtvarných umělců (na jejich výběru spolupracoval Jiří T. Kotalík), Xénie Hoffmeisterové, Hany Purkrábkové, Václava Špaleho a Antonína Kašpara.

„Příběhem sousoší Vítězství tmy je, že všechno, co zahrabeme do země a myslíme si, že není vidět, jednoho dne nabere energii a vyrazí vzhůru,“ popisuje svou plastiku sochařka Xénie Hoffmeistrová.

Výročí zámku, který je vůbec první stavbou typu italské předměstské vily u nás, doprovodí i řada jiných akcí. „Například každý poslední pátek v měsíci se v zámecké kapli bude konat bohoslužba,“ upozorňuje kurátorka Petra Hoftichová.

Záměrem celého projektu je založení nové tradice prezentace moderních figurativních plastik v zahradách Trojského zámku a zpestření prohlídky celého areálu i pro běžné návštěvníky, kteří zahradu rádi opakovaně navštěvují.

Festival divadla a původních řemesel Archa 2008je součástí projektu Šternberské slavnosti. Tři sta třicáté výročí počátku stavby zámku se proto odráží v koncepci festivalu - připomenutím osobnosti hraběte Václava Vojtěcha ze Šternberku i původních řemesel.

V průběhu prvních dnů festivalu bude v zahradě Trojského zámku přímo na místě před diváky, jako součást stavebně řemeslných tradic, sestaven model lodi, který bude doplňován novými díly, ručně tesanými na místě. Následně budou tesařskou technikou vyrobeny další díly rozšířené scény. Tesařské řemeslo bude doplněno kovářskými, provaznickými a tkalcovskými historickými technikami, které se budou přímo podílet na dostavbě objektu, ze kterého se tak stane scéna pro multižánrové představení s názvem Dárek pro hraběnku. Organizátory jsou sdružení SERPENS a AGENTURA DELL´ARTE, autory pak Filip Jevič, Václav Špale, Justin Svoboda a Petr Růžička. Projekt realizují herci z divadla Husa na Provázku, Divadla v 7 a půl, divadla Lampión, divadla Letí a dalších.

Představení divákům ukáže, jak Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka připravuje v zahradě zámku oslavu svátku své manželky Clary. Divadelní pouť po zahradě zámku v Tróji se pokusí v duchu původních tradic oživit jednotlivé historické objekty dosud přítomné v areálu zahrady a alespoň hypoteticky nahradit ty zaniklé. Součástí akce jsou dílny pro děti i další zájemce, během nichž budou vytvořeny rekvizity, které se pak stanou součástí představení.

Festival se bude konat od 15. do 17. srpna. Program v zahradě bude vždy od 14.00 hodin, pouť a představení od 18.00 hodin.

Vydáno pod