Třeštíková představila na filmovém festivalu dokument René

Karlovy Vary - Na filmovém festivalu v Karlových Varech byl v soutěži velkých hraných dokumentů představen časosběrný snímek René režisérky Heleny Třeštíkové. Hlavní postavou filmu je nenapravitelný kriminálník a také osobitý spisovatel René Plášil. Dvě desetiletí zaznamenávala Třeštíková jeho smutný osud mezi vězením a krátkými pobyty na svobodě.

„Ze začátku bylo natáčení plánováno jenom na tři roky, z čehož vznikl jeden ukončený film, který vysílala Česká televize v roce 1993. Film končil pointou, že můj hrdina René vykradl přímo mě,“ vzpomíná Helena Třeštíková.

Po čase pokračovala se sledování životního příběhu Reného, aniž by věděla, jak dlouho bude natáčení pokračovat. Po prvních minutách filmu diváka upoutá, že René je velmi sečtělý a inteligentní člověk. Přesto žije na okraji společnosti.

„Zajímavá je právě tato rozpolcenost mezi zájmem o vysokou literaturu, umění a zároveň asocialitou, která je v něm zakořeněná a vždy znovu a znovu se objeví. Není to banální postava, je to člověk s tajemstvím,“ upozorňuje režisérka dokumentu.

I díky přičinění Třeštíkové napsal René literární texty, které už vyšly. Vydal dvě knihy a teď se připravuje další kniha v nakladatelství Lidové noviny. Také se ale opakovaně vracel do kriminálu.

Dokumentaristka Helena Třeštíková má rozpracovány další dva podobné dokumenty. „Po Marcele a Reném to bude příběh o narkomance Katce a jejich dalších osudech. Na střihačském stole mám i příběh muže, kterého jsem kdysi začala natáčet jako první svůj film v profesionální produkci. Šlo tehdy o to, jak se žena mění v matku. Narodil se chlapec Honza, kterému je dnes už 34 let. A toho právě sledujeme,“ vysvětlila režisérka.