Na filmovém festivalu představí svůj dokument Bye Bye Šanghaj Jana Boková

Karlovy Vary - V soutěži dokumentů je na festivalu uveden česko-argentinský snímek režisérky Jany Bokové nazvaný Bye Bye Šanghaj. Spolu s dokumentem René Heleny Třeštílkové, zastupuje v soutěži dokumentů Českou republiku. Ve filmu je zachycen exilový osud českých emigrantů, kteří odešli po roce 1968 z Československa, včetně režisérky a jejího otce.

„Film odkrývá, že různí lidé prožívají kromě individuálních problémů i takové, které jsou společné všem. Především je to problém jazykový. Při dlouhém pobytu v cizině se původní jazyk zapomíná, ale nový se většinou nepodaří osvojit tak, aby rodný jazyk nahradil. Vzniká tím pocit vykořeněnosti, problém identity. V dokumentu to moc hezky pojmenovala Pavla Řezníčková, že se člověk cítí jakoby mezi světy,“ říká režisérka Jana Boková.

Natočení dokumentu bylo inspirováno i vlastním životním příběhem režisérky. „Chtěla jsem natočit něco o Praze a o exilu. Ačkoli se snažím ve svých filmech být spíše neviditelná, zde bylo nutné svoji zkušenost zveřejnit. Je tam zmíněn můj osud i osud mého otce. Mým cílem bylo ukázat, že jsme nešli do tzv. lepšího, šli jsme do nejistoty, vlastně do tvrdšího,“ doplňuje autorka. 

V dokumentu jsou zaznamenány příběhy Václava Bělohradského, básnířky Vladimíry Čerebké, básníka a surrealisty Petra Krále, Vlasty Třešňáka, Petra Kotíka, ambasadorky Pavly Řezníčková nebo romské rodiny Kormanových.

O Rodičích a dětech Vladimíra Michálka

Dalším českým zástupcem na filmovém festivalu je snímek Vladimíra Michálka o Rodičích a dětech. Jde o příběh otce a syna, kteří spolu jednou za měsíc prožijí jeden den. Film soutěží v sekci Na východ od západu. Na snímku režisér spolupracoval i s autorem knižní předlohy Emilem Haklem.

„Všichni mě od natočení takového filmu zrazovali a nejdřív jsem zrazoval i sám sebe, ale čím víc jsem se zrazoval, tím víc mě to zajímalo. Tím, že jsem osobně otce nezažil, odkrývalo natáčení i mé osobní nedořešené věci,“ vyjádřil své počáteční obavy Michálek.

Podle režiséra bylo na přípravě nejtěžší vypořádat se s předlohou. „Kniha je úžasná, jakýkoliv zásah mi přišel krutý, ale tím, že jsem spolupracoval s Emilem Haklem, byla příprava snazší,“ sdělil.

Do hlavních rolí byli obsazeni Josef Somer a David Novotný. „Obsadil jsem je, aniž bych tušil, že se už znají z rozhlasu, kde už role otce a syna ztvárnili. Mají se rádi, což se před kamerou vždycky ukáže,“ uzavřel Michálek.