Letošní festival Prague Proms zahájila Španělská noc

Praha - Koncert nazvaný Španělská noc zahájil čtvrtý ročník mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Český národní symfonický orchestr (ČNSO) řídil jeho šéfdirigent Libor Pešek. V téměř vyprodané Smetanově síni Obecního domu zazněly slavná část Farandola ze suity Arlézanka a suita z opery Carmen od Georgese Bizeta, v níž předvedl flamenco pár španělských tanečníků.

Druhou část koncertu uvedla Španělská rapsodie Maurice Ravela, koncert poté zakončilo Španělské capriccio Nikolaje Rimského-Korsakova. Přehlídka letos nabízí 18 koncertů rozmanitých hudebních žánrů, od klasiky, šansonu, gospelu a jazzu až po komorní program. Jak tvrdí pořadatelé, chtějí především v Praze zpestřit letní nabídku hudebních projektů.

Koncerty se letos budou pořádat po tři týdny, od 13. července do 3. srpna. Do světa filmových melodií například zamíří 16. července italský dirigent Marcello Rota, a to v programu nazvaném Hollywoodská noc. Zazní mimo jiné skladby z filmů, jako jsou Piráti z Karibiku, Cabiriiny noci, Mission:Impossible nebo Schindlerův seznam. Očekávaným vystoupením je koncert světoznámé šansoniérky Ute Lemperové, kterou doprovodí 20. července ČNSO s dirigentem Rastislavem Štúrem. Gospelovou noc představí 23. července dirigent Paul Freeman s ČNSO a dvousetčlenným Chicagským sborem apoštolské církve.

Inspirace i povolení užívat značku pochází od londýnského cyklu promenádních koncertů Proms, které tradičně vysílá rozhlasová stanice BBC. Na rozdíl od britského vzoru však pražské Proms nekončí pověstným posledním zábavným večerem Last Night of the Proms.

Koncept Prague Proms vznikl podle pořadatelů jako blahodárné vyplnění „bezvládí“ mezi dvěma festivaly - Pražským jarem a Pražským podzimem. Zprvu chtěl přilákat zejména zahraniční turisty, kteří přijíždějí do české metropole. Za tři roky existence si ale vydobyl přízeň také u pražského publika, což přispělo opět k jeho rozšíření.