Česká televize ocenila ve Varech „ruskou Amelii“

Praha - Již popáté udělovala Česká televize na MFF Karlovy Vary cenu Nezávislá kamera nejlepšímu filmu v sekci Fórum nezávislých. Získala ji adaptace pohádky Mořská víla ruské režisérky Anny Melikjanové. Film podle poroty směle rozvíjí fantazii za přispění působivé vizuální stránky i hereckých výkonů a festivaloví diváci jej přirovnávali k francouzskému snímku Amélie z Montmartru, který zde v roce 2001 získal Křišťálový globus.

O ceně rozhodla tříčlenná porota složená z dramaturga Centra převzatých pořadů ČT Michaela Málka, estonské filmové producentky Riiny Sildos a ředitele Facets Multimedia v Chicagu Miloše Stehlíka.

Moderní variace na pohádku o rusalce nebo malé mořské víle patřila v Rusku k filmovým událostem loňského roku. Emocionálně pestrému kaleidoskopu obrazů ze života hlavní hrdinky dominuje nezaměnitelný projev Maši Šalajevové v titulní roli a také výrazný soundtrack. 

Režisérka Anna Melikjanová (nar. 1976) vyrůstala v Jerevanu, nyní žije v Moskvě. V roce 2002 absolvovala režii na Ruském státním filmovém institutu, působí ve filmu i v televizi, ke svým projektům si píše i scénáře. Před Rusalkou natočila fantaskní snímek Mars (2004), originálním způsobem vypovídající o životě v současném Rusku.

Nezávislé filmy jsou s Českou televizí spjaty už dlouho, letos již podesáté připravila přehlídku amerických nezávislých filmů na ČT 2. V loňském roce cenu ČT získal německý snímek Pingpong (2006) režiséra Matthiase Luthardta za emocionálně silný portrét rodinných vztahů vyjádřený s hlubokým pochopením postav a působivým herectvím. Česká televize tento snímek odvysílala v předvečer letošního ročníku festivalu.