Další Shakespearovu komedii uvádí festival Letní shakespearovské slavnosti

Praha - Komedii Jak se vám líbí, zábavný a skvěle vystavěný příběh z Ardenského lesa, nastudoval Emil Horváth, pod jehož vedením se na jevišti sešli špičkoví čeští a slovenští herci. Hned dvě role - staršího vévodu a jeho bratra Frederika, který svého sourozence poslal do vyhnanství - hraje Marián Labuda.

„Jak se vám líbí sestává z neustálého zrcadlení různých postojů,“ říká překladatel Martin Hilský. Komedii charakterizuje jako pastorálu, jíž ovšem Shakespeare vtiskl specifické místo, čas i pravidla. Příběh zasadil do Ardenského lesa, prostředí vzdáleného dvorským intrikám, a jeho hrdiny postavil před nelehký úkol: vyjasnit si a přiznat svoje city.

Klíčem ke smyslu hry je podle Hilského Rosalindin převlek za muže. Před milujícím Orlandem se zamilovaná Rosalinda vydává za toho, kdo jej může z jeho lásky vyléčit. „Pro Rosalindu znamená její převlek únik i osvobození,“ upozorňuje Hilský. „Na celé dvě třetiny komedie se zbavuje ženské role, aby se osvobodila od konvencí s touto rolí spjatých, osvobozuje se i od své role společenské. Jako Ganyméd už není vévodovou dcerou. Stává se někým jiným, aby poznala Orlanda. Stává se někým jiným, aby byla sama sebou,“ uzavírá překladatel.

Zamilovaného Orlanda hraje Ladislav Hampl, Rosalindu, jednu z nejkrásnějších ženských postav z pera W. Shakespeara, hraje Soňa Norisová, její sestřenici Célii ztvárnila Sonina sestra Zuzana Norisová (v alternaci s Danicou Jurčovou). Roli pesimistického Jacquese přijal Martin Dejdar v alternaci s Ivanem Řezáčem. Orlandova protivného bratra představuje Tomáš Pavelka, v úloze šaška vystupuje Miroslav Noga. Přeložili Martin Hilský a Ľubomír Feldek.