John Scofield zahájil mezinárodní Bohemia Jazz Fest, dnes vystoupí Victor Wooten

Praha - Vystoupením českého kvartetu Michala Gery začal v pondělí krátce po 16. hodině na pražském Staroměstském náměstí třetí ročník mezinárodního hudebního festivalu Bohemia Jazz Fest, zaměřený letos na kytarovou hudbu. Hvězdou prvního koncertu "festivalu na náměstích s dobrovolným vstupným" byl světoznámý americký kytarista a jazzman John Scofield, pro něhož šlo o jediné evropské vystoupení tohoto léta. Hvězdou dnešního večera pak bude od 20:30 americký baskytarový mág Victor Wooten. Do 19. července festival navštíví Domažlice, Plzeň, Prachatice a České Budějovice.

Scofield, který je odborníky spolu s Patem Methenym a Billem Frisellem považován za jednoho ze tří současných kytarových velikánů, na Staroměstském náměstí zahrál v triu s bubeníkem Billem Stewartem a basistou Mattem Penmanem. Vystoupení sledovalo zhruba 5 tisíc
lidí, za celé odpoledne se před pódiem objevilo asi 16 tisíc posluchačů. Scofield před svým vystoupením jako první převzal mezinárodní cenu Bohemia Jazz Award, určenou nejlepším žijícím umělcům za jejich přínos rozvoji jazzových hudebních žánrů. „Jsem rád, že dostávám cenu ve městě, o kterém jsme už v sedmdesátých letech slyšel od českých jazzových muzikantů Alana Vitouše, George Mráze a Jana Hammera,“ řekl Scofield. 

„Letos poprvé neříkáme, že jsme zadarmo, ale máme dobrovolné vstupné, lidé si mohou koupit náš časopis za 30 korun a tím si koupit vstupenku. Kupovat si ho ale nemusí,“ říká zakladatel festivalu, světově uznávaný jazzman českého původu Rudy Linka, který v roce 1980 emigroval do Švédska a o tři roky později se stal americkým občanem. Před třemi lety bylo podle něj cílem představit hudbu, kterou osobně miluje a která je velmi kvalitní. „Lístky někdy stojí dost peněz, chtěl jsem, aby tady lidé měli možnost hudbu slyšet a udělat si na ni vlastní názor,“ pokračuje Linka.

Na úterní pražské vystoupení přijedou kromě Wootena německý Max Frankl Quartet, rakouský Andy Manndorff Trio a švédská kapela Wildbirds & Peacedrums.

„Hudba na náměstí musí být nad jistým prahem křehkosti a tichosti, což může omezovat možnost výběru, tento festival se s tím ale vyrovnává dobře, je zde paralela se street artem, muzika jde mezi lidi,“ říká hudební publicista Pavel Klusák. „Čím méně budeme trvat na tom, že toto je jazz a podle toho je potřeba se chovat, tím je to pro muziku zdravější. Jazz může být i určitým pocitem, otevřeností,“ pokračuje Klusák. „Bohemia Jazz Fest nabízí hudbu, se kterou se lze propojit velmi snadno,“ uzavírá publicista.

Festival se ve středu přesune do Domažlic, letos poprvé. Obyvatelé Plzně, Českých Budějovic a Prachatic se mohou kvalitním jazzem potěšit již třetím rokem. Na historických náměstích uvidí mimo jiné americkou kapelu Yellowjackets s kytaristou Mikem Sternem nebo chicagskou zpěvačku Peaches Staten. Druhým tématem festivalu je manželství; na
koncertu v Prachaticích se představí dva manželské páry - švédský
Wildbirds & Peacedrums a kalifornský Tuck & Patti.

Vydáno pod