Victor Wooten nadchnul na Staroměstském náměstí tisíce jazzových znalců i laiků

Staroměstské náměstí včera přivítalo jednu z hvězd letošního ročníku festivalu Bohemia Jazz Fest, amerického baskytaristu Victora Wootena s kapelou. Zaplněné náměstí odměňovalo skladby hodinu a půl dlouhé show bouřlivými potlesky a pořadatel festivalu Rudy Linka musel povolit hudebníkům přídavek, přestože se tím koncert protáhnul přes 22. hodinu. Pro kapelu šlo o první letošní koncert pod širým nebem a podle Wootena byl koncert zatím jedním z nejzdařenějších na současném turné.

Baskytarový mág

Muzikant se narodil v roce 1964 do hudební rodiny, baskytaru vzal do rukou poprvé ve třech letech a v pěti už hrál na jevišti. V průběhu let se z něj stal jeden z nejoriginálnějších (a to v pravém slova smyslu) baskytarových hráčů. Inovoval hlavně slapovou techniku hry, čímž mnohonásobně zvýšil možnosti využití slapu během hraní. Pravidelně vyráží dech návštěvníkům různých basových workshopů, například na věhlasných Bass Days v New Yorku, a to hlavně svými sólovými kompozicemi. V nich zručně kombinuje melodiku se slapovou a perkusivní hrou, ve velké míře využívá také tapping.

V Čechách se Wooten publiku představil již několikrát s kapelou fenomenálního banjisty Bely Flecka - The Flecktones. Tentokrát zde již podruhé vystoupil s kapelou vlastní. V roli doprovodných muzikantů se představili Victorův bratr Regi (kytara) a Karlton Taylor (klávesy), sestavu doplnil bubeník Derico Watson, zpěvačka Sandra Williamsová a jako druhý baskytarista, který držel basovou linku pod Victorovými neuvěřitelnými sóly, přijel Anthony Wellington.

Palmystery - album příliš bohaté na koncert

Samotný koncert začal krátce po půl deváté. Po několikaminutovém improvizovaném úvodu kapela představila skladby z aktuální desky Victora Wootena Palmystery. Jedná se o jeho pátou sólovou desku (když pomineme živé 2CD Live in America), kompozičně i stylově velmi pestrou. Hlavní slovo má baskytara, že by to byl ovšem nosič poslouchatelný jen baskytaristy, se říct nedá. Během 12 skladeb se na desce vystřídá spousta výtečných muzikantů, hostů větších i menších jmen. A to byl kámen úrazu včerejšího vystoupení - album Palmystery se všemi hosty je zvukově velmi bohaté, což se o koncertu říci nedalo, některé kompozice byly ochuzené o mnoho prvků.

Hráčské schopnosti mistra Wootena jsou skutečně bravurní. Opět dokázal, že srovnání jeho kvalit a inovačních schopností s již zesnulým legendárním Jacem Pastoriem je na místě. Stejně jako on dokázal ovlivnit tisíce baskytaristů po celém světě, stejně jako on je na mnoha místech planety vnímán a uctíván doslova v božském stavu. Pozitivní energie, kterou celá jeho kapela vyzařovala, nabíjela přítomné diváky, ti pak ansábl odměnili bouřlivými ovacemi. Za zmínku jistě stojí Victorovo téměř 10minutové sólové vystoupení, během něhož popustil uzdu své hudební fantazie a ukázal opravdové basové extrémy.

Mladší předčil staršího…

Zbytek kapely je s mistrem již dostatečně sehraný, tudíž se to na pódiu hemžilo všelijakými hudebními fóry, které v hledišti ocenili jak zainteresovaní hudebníci, tak laici. Zejména výkon bubeníka Derica Watsona byl úchvatný. V případě Regiho Wootena se podle mého názoru dá říct, že jeho účinkování působilo trochu rozpačitě - Victor sice všude hrdě prohlašuje, že Regi byl v dětství jeho hudebním učitelem, ale je to již dávno, kdy žák předčil svého učitele. Jedná se bezesporu o velmi dobrého kytaristu, ale kdyby s bandem hrál opravdový jazzman formátu Mika Sterna nebo Johna Scofielda (který byl mimochodem hlavní hvězdou pondělního Bohemia Jazz Festu), byl by to jiný šálek kávy.

I tak šlo o znamenité vystoupení, díky účinkování zpěvačky Sandry Williamsové stravitelné téměř pro každého. Ta totiž dávala odehraným kompozicím písničkovější podobu, a tak se v leckdy technicky složitých skladbách dokázal orientovat i ten, kdo jazzové hudbě příliš neholduje. Však také o jazzu se v tomto případě dá mluvit spíše v menší míře, kapela kombinuje spoustu rozličných hudebních stylů, od jazzu se lehce ubírá k funku, rocku či world music.

Další šance v říjnu

Závěrem bych chtěl upozornit na blížící se podzim a další jazzový festival, Agharta Prague Jazz Festival. V rámci tohoto již legendárního festivalu k nám totiž přijede tento baskytarový virtuos znovu. Tentokrát však ne se svou sólovou kapelou, nýbrž v doprovodu dalších dvou velikánů basové kytary. 6. října se českému publiku poprvé představí projekt SMV, ve kterém své síly spojí Victor Wooten, Marcus Miller (u nás též dobře známý) a Stanley Clarke (žijící baskytarová legenda). Takové spojení slibuje opravdu nevšední zážitek.

Vydáno pod