Loketská Aida představí zahraniční operní hvězdy

Loket (Sokolovsko) - Prodanou nevěstou Bedřicha Smetany začal před několika dny na západočeském hradě Loket devátý ročník tradičního operního festivalu Loketské kulturní léto. V jedinečné scenerii pod loketským hradem bude zítra a pozítří uvedena poprvé v historii festivalu "egyptská národní opera", Verdiho Aida v hvězdném obsazení. O týden později pak čekají diváky dva tradiční večery s Dvořákovou Rusalkou.

Giuseppe Verdi (1813-1901) napsal operu na objednávku egyptského místokrále Ismaila I. Velký milovník opery ji objednal při příležitosti otevření Suezského průplavu, dílo ale zadal až po otevření v roce 1869 a opera měla premiéru 24. prosince 1871 v Káhiře.

Příběh etiopské princezny Aidy, uvězněné jako otrokyně na dvoře egyptských faraonů a prožívající svůj tragický milostný vztah k egyptskému vojevůdci, obdařil Verdi svou typicky vroucí hudbou. Vytvořil hudební drama pohádkové fantazie i realistické přesvědčivosti a Aida se stala jedním z nejslavnějších operních děl vůbec.

Loketská premiéra se chlubí jmény hlavních představitelů. Do hlavní role otrokyně Aidy byla obsazena maďarská pěvkyně Czilla Borossová a  egyptského vojevůdce Radamese ztvární Ital Gianluca Zampieri. „Open-air a Aida, to je obtížná kombinace. Někdy prší, je zima a opera je velmi dlouhá. Je to pro pěvce riziko,“ upozornil Zampieri.

„Snažili jsme se nejít jen cestou levného efektu vodění koní, slonů a podobně. Nevyvarovali jsme se ale velbloudovi,“ říká režisér inscenace Martin Otava, režisér několika inscenací ve Státní opeře Praha, který s loketským festivalem spolupracuje od prvního ročníku v roce 2000. Dirigentem operních představení je Jan Chalupecký, kmenový dirigent pražského Národního divadla. V dalších rolích vystupují umělci z Národního divadla a Státní opery.