Letní slavnosti staré hudby slibují nevšední akustické zážitky

Praha - Sonáty a kantáty Couperina, Maraise a Rameaua v podání francouzského souboru Stradivaria dnes v Trojském zámku zahájí devátý ročník Letních slavností staré hudby. Měsíc dlouhé slavnosti jsou jedinou festivalovou přehlídkou hudby uměleckých slohů v autentickém podání na dobové nástroje v Praze a každoročně uvádějí několik českých i celosvětových novodobých premiér. Letos budou interpreti z celé Evropy v duchu letošního podtitulu Harmonie národů poodhalovat zajímavé hudební souvislosti napříč starým kontinentem.

Záměrem pořadatelů je nejen připomínat posluchačům dávnou hudbu, ale také propojit architekturu s hudbou odpovídajících stylů. Unikátní historické prostory umocňují atmosféru vznikající při provádění hudby na původní nástroje, s velkým ohlasem se pravidelně setkávají koncerty a představení konané vedle Trojského zámku například v prostorách Břevnovského kláštera, interiérech méně známých pražských kostelů nebo v Ledeburské či Vrtbovské zahradě.

Na programu jsou často skladby, které jinak zůstávají opomenuty, festival přesahuje také do oblasti barokního divadla a tance. Charakteristickou součástí těchto produkcí jsou dobové kostýmy, původní choreografie, barokní gestika, rétorika a líčení. Jedním z vrcholů přehlídky tak bude uvedení Moliérovy komedie Lékařem proti své vůli ve Státní opeře.

Zvonkohru pražské Lorety například rozezní 21. července Boudewijn Zwart z Nizozemska. Zahraje i na vlastní mobilní zvonkohru, se kterou vyráží na turné po České republice. O dva dny později se v Trojském zámku představí program zvaný Cestopis tanečního mistra, který připravila francouzská choreografka rakouského původu Gudrun Skamletzová.

Na festivalu zahrají také soubory z Belgie, Španělska, Německa, Maďarska a Polska. Příznivce dechových nástrojů potěší koncert německého ansámblu Crescendo Barock, s nímž jako sólista vystoupí ve hře na historický klarinet a dřevěný hudební nástroj chalumeau Christian Leitherer. Koncerty se budou konat také v kostele sv. Havla, Břevnovském klášteru, Obecním domě či v Letohrádku Hvězda.

Mezi nejvýznamnější osobnosti letošního ročníku patří francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky, známý bravurní technikou a lyrickým sopránem. Za doprovodu českého barokního orchestru Musica Florea v čele s Markem Štrynclem slavnosti zakončí. Koncert věnovaný Janu Dismasi Zelenkovi se uskuteční 17. srpna v Obecním domě.