Krumlovský hudební festival dnes začne dvěma velkými zážitky

Český Krumlov - V Českém Krumlově dnes začne 17. ročníkMezinárodního hudebního festivalu, který do 23. srpna nabídne dvě desítky hudebních setkání různých žánrů. Převažují koncerty klasické hudby, zazní také opera, jazz, muzikál i folklor. Pořadatelé pozvali řadu světově uznávaných hvězd, publikum může spatřit například umělce z Metropolitní opery v New Yorku, muzikálové hvězdy z Broadwaye či Markétu Irglovou a Glena Hansarda.

Zahájení letošního ročníku je mimořádné tím, že dnes večer nabídne hned dva velké umělecké zážitky. V zámecké letní jízdárně zazní od 19:30 árie na téma láska a smrt v podání pěvců z Metropolitní opery v New Yorku; v doprovodu Pražské komorní filharmonie řízené nizozemským dirigentem Danielem Raiskinem se představí sopranistka Alison Bolshoiová, barytonista Richard Zeller a basista Eric Jordan.

Po skončení koncertu se roztočí otáčivé hlediště v nedalekém zámeckém parku, kde ve 21:30 začne předpremiéra Verdiho opery Síla osudu. Rovněž tam publikum uvidí hvězdy světového operního nebe, a to jihokorejskou sopranistku Kjonghje La, tenoristu Metropolitní opery v New Yorku Raúla Melo a dirigenta z téhož operního domu Johna Keenana.

Pravděpodobně nejdramatičtější Verdiho opera o lásce mezi Leonorou di Vargas a potomkem bájných Inků Alvarem se odehrává ve španělském šlechtickém sídle, italském bojišti i ve františkánském klášteře v horách a podle inscenátorů právě prostředí krumlovského parku ztvárnění velmi vyhovuje, příběh umocní hra světel, stínů i noci v přírodě. Tvůrci věří, že Síla osudu má šanci být vrcholným představením v celé padesátileté historii českokrumlovské scény.

„Verdi napsal hudebně velmi zajímavou a inspirativní partituru. Každá scéna je úplně jiná a má navíc úžasnou předehru pro orchestr,“ řekl o Síle osudu dirigent John Keenan. S orchestrem a českými umělci je podle svých slov velmi spokojen.

Orchestr bude hrát z letohrádku Bellarie a o lepší kontakt s pěvci se postará technika - mimo jiné bude na točně poprvé užito velké obrazovky. Keenan po Peschíkově zkoušce hry, ve které je orchestr relativně daleko od pěvců a dirigent s nimi nemá téměř žádný kontakt prohlásil, že jde o důkaz existence telepatie.

Publikum se o jedinečnosti představení může přesvědčit do 23. července vždy od 21:30, na víkend je již vyprodáno.