Věhlas české animované tvorby je opět na vzestupu

Zlín - Zlínská filmová škola zaznamenává nebývalý zájem zahraničních hostů a studentů o její dílny animované tvorby. Podle samotných zahraničních studentů a lektorů je zlínská filmová škola jednou ze světových špiček v oboru klasické animace i méně obvyklých metod. Česká scéna se postupně obrací k počítačové animaci, její podpora zde však zatím pokulhává.

V kinech jsou animované filmy stále oblíbenější. Česká tradice, kterou se daří udržet i dnes, je ve světě svou kontinuitou a plodností jedinečná. Loutková, papírková nebo písková animace u nás stále žije. Zahraniční hosté si nejvíce cení kvalitního vzdělávacího systému a režisérských osobností.

Průběžně se začíná objevovat trend kombinace klasických a digitálních technik, který by mohl pomoci zrychlit a zlevnit výrobu celovečerních filmů. Zatím však má česká scéna výrazný nedostatek 3D animátorů, což se bude zlepšovat jen pomalu.

I přes nedostatek financí a technologického zázemí u nás celovečerní animované filmy vznikají. Jiří Bárta pracuje na klasickém loutkovém filmu Na půdě, v přípravě je třetí Famfárum, adaptace komiksu Alois Nebel a na podzim se v kinech objeví dlouho očekávaný první český 3D animovaný film Kozí příběh.