Praha ožila folklorními slavnostmi

Praha - Hlavní město už podruhé ožilo folklorními slavnostmi, kterým dominovaly barevné kroje, národní tance a lidové písničky. Ukázat své národní tradice přijelo 1300 tanečníků z celé Evropy.

Zatancovat a zazpívat si na pražské folklorní dny přijela ze švýcarské Ženevy třeba rodina Mamboury v čele s prezidentem Johnem. Každý ze třiceti členů má v rodinném souboru svůj úkol - jedna Johnova dcera vede taneční skupinu dětí, druhá zase skládá písničky. „Moje třetí dcera šije kostýmy podle předloh z ženevské univerzity,“ říká Mamboury.

Letos se do průvodu folklorních slavností Starým Městem zapojilo 49 skupin z téměř 20 zemí Evropy. Každý soubor s jiným představením nebo tradicí. A právě na národní tradici si zakládá soubor z Walesu. Jeho členové mají obličej začerněný uhlím, aby nikdo nevěděl, jak ve skutečnosti vypadají. „Evropská unie se snaží sjednocovat. Je tedy důležité, aby si každý národ udržoval svoji identitu,“ tvrdí organizátorka Pražských folklorních dnů Taťána Sochorová.

Pražských folklorních dnů se stejně jako vloni zúčastnil jen jeden soubor z česka - Vonička z Čestlic. Nejmladšímu členovi je teprve půl roku.