Richard Müller se po dvou letech vrátil na koncertní pódium

Trenčín - Populární slovenský zpěvák Richard Müller se po dvouroční pauze vrátil na koncertní pódium. V noci na dnešek ho na trenčínském festivalu Pohoda čekaly tisíce fanoušků, kteří si poslechli nejen oblíbené hity, ale byli i svědky křtu nového CD. Müller a herec Milan Lasica si na něm vzájemně vyměnili písničky skladatele Jara Filipa.

„Tento večer bude věnovaný Jarovi Filipovi,“ prohlásil Müller na úvod koncertu. Hudebníkovi příznivci Müllera dlouho neviděli mimo jiné kvůli jeho zdravotním problémům. Protože prý křty a s nimi související stres nemá rád, kmotra pro slavnostní akt nesháněl. Křest alba nazvaného Müller zpívá Lasicu, Lasica zpívá Müllera, Lasica a Müller zpívají Filipa se navíc obešel i bez šampaňského - prý by se jen ulepilo pódium. Křtilo se tak „pouze“ písničkou. 

Milan Lasica zazpíval Cigaretku na dva ťahy, přitom ještě nedávno tvrdil, že na Pohodě určitě koncertovat nebude. „Něco jiného je nahrávat ve studiu a něco jiného vystupovat na festivalu Pohoda. To bych musel dlouho zkoušet s nějakými hudebníky, nejsem Richard Müller, abych to zvládl,“ prohlašoval v květnu Lasica. Na CD zpívá Filipovy písničky s texty od Müllera, který zase zpívá písničky otextované Lasicou. 

Do Müllerova hodinového comebacku se vešlo celkem devět písní včetně šlágrů Po schodoch, Tlaková níž, LSD nebo Štěstí je krásná věc. „Toto je písnička, kterou jsme s Jarem měli nejradši,“ zavzpomínal Müller u skladby Milovanie v daždi, kterou s ním zpívalo i publikum. A zpěvák za to děkoval vzdušnými polibky. 

„Richard, Richard!“ burácel dav. „Jsem tady, jsem tady,“ reagoval zpěvák. Fanoušci, kteří se probojovali do prvních řad, hodnotili jeho výkon pozitivně. Během největšího slovenského festivalu ale Müller nechtěl
hovořit s novináři, takže není jasné, zda a kdy lze čekat jeho další
koncertní vystoupení. 

Müller v závěru roku 2006 oznámil, že končí pěveckou kariéru, dokud je na vrcholu. Odmítl přitom, že by důvodem byly zdravotní problémy, kvůli kterým byl za poslední rok dvakrát hospitalizován. Už tehdy ovšem slíbil, že vydá album s písničkami Jara Filipa, s nímž v 90. letech spolupracoval na čtyřech albech a který v roce 2000 zemřel. Slovenský tisk v minulosti
spekuloval o psychických potížích Müllera, který prý předloni navíc začal
mít problémy s koleny a s páteří, když přibral 40 kilogramů.