Začal týden Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou - Až do 26. července se mohou návštěvníci Náměště nad Oslavou zúčastnit festivalu Folkové prázdniny, jenž láká především možností aktivní účasti při četných hudebních dílnách. Kromě stovky dílen hostí zámek a přilehlé okolí v Náměšti řadu koncertů se zastoupením českých i zahraničních umělců.

Především žánrová bohatost a kreativní vyžití za asistence evropských hudebních osobností je podle organizátorů hlavním lákadlem k návštěvě malebného městečka v oblasti Třebíčska. „Folkové prázdniny jsou výjimečné tím, že zde zahraniční hvězdy zůstávají několik dní a vedou hudební dílny,“ řekl hlavní pořadatel Michal Schmidt. Během osmi dní povede bluesový znalec David Evans kroužek o ztvárnění žánru pomocí kytary, zpívání podle tvarových not bude v režii Američana Tima Eriksena, tradiční písně ze Zimbabwe za doprovodu mbiry přiblíží Zuzana Novak a barevnost kolumbijské hudby uvede Lucia Pulido.

K vrcholům festivalu bude podle Martina Schmidta patřit čtvrteční program, který obstará soubor hudebníků Waterson:Carthy, skupina zabývající se staroanglickou tradiční hudbou. Hudební dílny však nebudou zdaleka jedinou položkou na polykulturním setkání v Náměšti. Návštěvníci mohou navštívit grafickou, keramickou nebo drátenickou dílnu, vyrobit si šperky ze smaltu a z barevných sklíček, naučit se ubrouskovou techniku nebo drhání. Hlavním tématem festivalu je dřevo, proto se kreslí stromy, vyrábějí se dřevěné skládačky, loutky, košíky, pastýřské píšťaly a dřevění skřítkové.

Pro technicky založené obecenstvo je připravena dílna filmování a tvorby krátkých videoklipů. Vyznavači básnictví si mohou skládat vlastní verše v hodinách tvůrčího psaní. Ani tělesně zdatní jedinci nezůstanou ochuzeni o pohybové dílny - v nabídce je žonglování, břišní tance i základy Taekwonda.