Uznávaný fotograf Adolf Zika poprvé vystavuje v Praze

Praha - Fotograf Adolf Zika uspořádal na pražské Staroměstské radnici svou retrospektivní výstavu pod názvem 15 let ve stínu světla. Návštěvníkům nabízí černobílé akty, krásné ženy, rodiny, ale i fotografie přírody a dalekých cest. Celkem se jedná o stovku autorských originálních zvětšenin, které vznikly za posledních patnáct let. Ve světě je Zika uznávaným fotografem a vyhledávaným autorem pro soukromé sbírky.

Snímky fotografuje Zika na negativní film a zvětšuje klasickou metodou na barytový papír. „Uměleckou fotografií si nevydělávám. Jsem reklamní a módní fotograf - tam používám digitální fotoaparáty všech druhů a značek. Ale nechci, aby digitální fotografie vstoupila do mé umělecké fotografie,“ dodává ke své pracovní metodě.

Průřez svou fotografickou tvorbou představil Adolf Zika už v mnoha evropských městech, v Praze vystavuje paradoxně vůbec poprvé. Fotografovat začal v polovině devadesátých let, kdy také zvítězil v soutěži Czech Press Photo. V roce 2000 byl vybrán mezi šest fotografů světa prezentovaných na světové výstavě Photokina a je autorem největšího knižního projektu téhož roku: výpravné publikace Poslední kniha století.

Vedle fotografování se Adolf Zika věnuje i dokumentární tvorbě. V roce 2007 natočil celovečerní dokument o fotografovi Janu Saudkovi s názvem Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu. V současnosti pracuje na dalším celovečerním dokumentu, tentokrát o automobilovém závodě Le Mans.