Tom Waits poprvé koncertuje v České republice

Praha - V Česku vůbec poprvé zpívá Američan Tom Waits, vyznavač bizarnosti a brutálního zvuku, který promlouvá nezvykle chraplavým hlasem. Písničkář s pěstěnou image svérázného rebela neservíruje koncerty svým fanouškům moc často. Tento rok se vydal na turné s názvem Glitter and Doom. V Kongresovém centru vystupuje v rámci koncertní šňůry hned dvakrát a vymínil si nesmlouvavé podmínky.

Waitse proslavily často pochmurné písně, jež zpívá charakteristickým chraplavým hlasem. Jeho hudba vychází z jazzu a blues, Waits se však nevyhýbá ani zvukovým experimentům.„Waitsovy koncerty jsou plné překvapení. Navíc Tom Waits má vlastně dvě části své kariéry - jednu spíš písničkářskou a druhou, která je orientovaná na zvláštní zvuk, ona je to taková beefhartovská škola,“ vysvětluje hudební kritik Josef Vlček a dodává: „Vedle Boba Dylana a Leonarda Cohena je to nejkultovnější interpret, kterého rocková hudba stvořila. Přinesl rockovou hudbu do takových rozměrů, že se stala moderním uměním.“ Zatím poslední položkou v diskografii osmapadesátiletého kalifornského zpěváka zůstává na Grammy nominované trojalbum Orphans z roku 2006.

Diváky čekaly náročné kontroly

Organizátoři koncertu, který se bude v úterý opakovat, zvolili v Česku dosud neobvyklý způsob distribuce vstupenek. Na každé je totiž přímo vytištěné jméno jejího majitele a lidé si je mohli zakoupit pouze přes internet. Pořadatelé tak přistupují na způsob, který se stává běžným například v západní Evropě a který by měl zabránit černému obchodu se vstupenkami.

Podle pořadatele koncertu Borka Jiříka tak při vstupu do koncertního sálu na návštěvníky čekaly vlastně tři kontroly. Standardní kontrola, aby nikdo nevnesl dovnitř zbraně nebo jiné zakázané předměty, poté kontrola, kdy budou údaje na vstupence srovnány s občanským průkazem nebo cestovním pasem a pokud nesouhlasily informace na lístku s předloženými dokumenty, pořadatelé zájemce o vystoupení do sálu nepustili. Nakonec diváky čekala kontrola platnosti vstupenky podle čárkového kódu.