Autorská práva by měla výkonným umělcům zůstat dvakrát déle

Praha – Plody svého díla v podobě autorských honorářů by mohli evropští výkonní umělci v budoucnosti využívat po 95 let. Dnes na to mají nárok na 50 let. To se nelíbí Evropské komisi, která přišla s návrhem na prodloužení ochrany autorských práv výkonných umělců takřka na dvojnásobek. Téměř celé století patří práva umělcům a jejich dědicům ve Spojených státech.

Rané hity skupiny Beatles by za současné legislativy byly volně k dispozici již za pět let. To se nelíbí především nahrávacím firmám, které zaplatily za autorská práva a nyní jim hrozí, že vyschnou zdroje z prodeje oblíbených alb.

Ani návrh Evropské komise však nestačí všem. „Návrh Evropské komise se týká jenom hudební oblasti. V tom je velice nevyvážený. Podle mého názoru by bylo zapotřebí, aby se týkal také audiovizuální oblasti,“ uvedla Věra Popelková z nahrávací společnosti Intergram.

Návrh komisařů budou ale muset schválit členské státy Evropské unie, což může znamenat, že se proces protáhne. Pokud by skutečně začaly být volně dostupné například nahrávky Beatles, ale Evropská unie by dodatečně prodloužila ochranu autorských práv, nebylo by možné cokoli udělat s produkcí vzniklou mezi. „Návrh nepočítá s žádnou retroaktivitou, tedy vztahoval by se pouze na ty případy, u kterých ještě doba ochrany neuplynula,“ upřesnila Popelková.