Recenze: Letní veselé budky

V té podivné době, kterou dnes většina z nás nazývá druhou normalizací, kdy zejména město Praha prožívá neuvěřitelné série zvláštních skandálů, je s nadšením vítána každá záminka k úsměvu, každý důvod pro dobrou náladu. A musím pochválit hned několik subjektů, že se pod vedením Pavla Humhala, kurátora a předsedy výstavní rady Galerie Václava Špály, spojily k realizaci, ale i propagaci a následnému chvályhodnému využití oné báječné myšlenky, kterou jsou letní veselé telefonní budky.

Zajděte si na Kampu a na Velkopřevorské náměstí, kde sedmnáct mladých autorů představuje svérázně pojmuté budky zapůjčené telefonní společností O2. Kurátor Pavel Humhal k veselým budkám uvedl: „Ve ztvárnění jednotlivých budek byla mladým umělcům dána zcela volná ruka, s budkou mohou naložit, jak budou chtít. Nejsou ničím omezeni. Pokud se něco z této svobody zhmotní a část energie se transformuje do finančního výtěžku, který půjde na Linku bezpečí, má to smysl.“

Výsledek předčil očekávání – k zadání přistoupili tvůrci povětšinou velmi mladí, čerství absolventi, ba dokonce i studenti pražských výtvarných vysokých škol, s energií, která přetavena do ironie, humoru, nadsázky, parodie a vtipu přivolá úsměv na tvář snad každému okolojdoucímu.

Procházku můžete začít na Velkopřevorském náměstí, kde se na sebe ve stínu mohutných stromů a největšího pražského platanu mačká pět budek – jedna z nich je běžná, použitelná a k uzoufání nudná. Ty další čtyři ovšem nasazují jinou laťku: Tak třeba podzemní budka Dominika Langa není vůbec vidět, ale její čepice vše prozrazuje, dynamická Pavlína Škávová stloukla svoji mysliveckou budku a místo přístroje nasadila opravdu pěkného ptáka, Petr Lysáček a Štěpánka Šimlová jsou didaktičtí i meditativní, jen požadují trochu více soustředění.

Vzteklá písmenka Honzy Kalába zdemolovala budku naproti Werichovu domu, zatímco černočervená Zetova tajemná budka navodí hodně romatickou náladu. Africké komunikační způsoby nabízí budka Podebalu, kompost nashromáždil Jan Fabián ve své ekologické budce, Tereza Talichová, Stanislav Zámečník a Michal Panoch si zahráli s formáty a velikostí oněch prostor pro telefonování.

Denně vykrádají okolojdoucí koupelnovou budku Jana Klosse, Martin Koucourek trochu zamrazí se svým dokonalým jednoslužným bunkrem a Mariana Jůdová určitě udělá radost nočním zamilovaným. Sehraná dvojice Tereza Janečková a Pavlína Míčová vám jednu budku už zabalila k prodeji.

Pár budek se zatoulalo i do nejbližšího okolí – Jan Pfeiffer a Aleš Čermák tak mají svoji Japonskou na Maltézském náměstí, Vojtěchu Míčovi budka tařka puká pod náporem agresivního sochařství.

To vše je vtipně popsáno a navíc doprovozeno na internetu další řadou podrobností a informací. Prostě veselá odpočinková letní výstava jak jen může být.

  • Zúžená budka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/326/32546.jpg
  • Lázeňská budka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/326/32544.jpg