České památky se stanou součástí evropského dědictví

Paříž – Unijní projekt Známky evropského dědictví začíná zajímat i české politiky. Na podzim se podle ministra kultury Václava Jehličky zařadí mezi Unií vyzdvihované objekty české hmotné i nehmotné památky, které významným způsobem vypovídají o evropské kulturní historii. Vznikající  síť tak doplní seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Památky ze světového seznamu na tom evropském již nebudou.

Prozatím může každý stát Evropské unie udělit čtyři znímky. Některá místa na kontinentálním seznamu kulturního dědictví již jsou – například francouzské opatství Cluny, centrum Rigy, opevnění Nikósie, náměstí Campidoglio v Římě a loděnice v Gdaňsku.

V Česku má podle ministra Jehličky šanci dostat známku evropského dědictví zhruba dvacet míst, která čtveřice se jí nakonec dočká, mělo by být jasné v září. Ačkoli ministr nechtěl prozradit žádné zvažované místo, očekává, že o známku budou mít zájem starostové řady historických obcí. Zařazení na kontinentální seznam totiž může povzbudit turistický ruch.

Návrh zavést známku evropského dědictví se objevil předloni. Podle Jehličky by kritéria jejího udělování měla být doladěna během nynějšího francouzského předsednictví. Cílem projektu je vytvořit celoevropskou síť významných kulturních statků a pamětihodností.

Vydáno pod