Začíná festival Tóny chodovské tvrze

Praha – Koncert houslisty Jaroslava Svěceného zahájí hudební festival Tóny Chodovské tvrze. Vystoupení nazvané Vivat Vivaldi!, které má připomenout 330. výročí narození Antonia Vivaldiho, začíná dnes v osm hodin večer. Spolu se Svěceným se představí také houslistka Dana Vlachová, Svěceného dcera Julie a komorní orchestr Virtuosi Pragensis.

Tóny chodovské tvrze budou v pražské památce z 12. století znít do 31. července. Festival se neomezuje pouze na klasickou vážnou hudbu, v jeho průběhu tak zazní jak díla George Gershwina, Leonarda Bernsteina či Andrewa Lloyda Webbera, tak Wolfganga Amadea Mozarta nebo Gioacchina Rossiniho.

Posluchači se mohou těšit nejenom na díla známých skladatelů ze všech období, ale také na zajímavé interprety – dechové Amadeus Trio či skupinu Jablkoň. „Já specielně bych upozornil na zítřejší koncert, kde se mnou vystoupí vynikající klavírista Pavel Větrovec a zazní hudba dvacátého století od George Gershwina v úpravě Jaši Heifetze, od Leonarda Bernsteina a od dalších skladatelů jak filmové, tak muzikálové, tak klasické tvorby,“ uvedl spoluorganizátor festivalu Jaroslav Svěcený.

Díky výročí narození Antonia Vivaldiho je však největší pozornost umělců soustředěna právě k němu. Vedle úvodního koncertu mu bude ještě zasvěceno experimentální vystoupení Vivaldianno, které kombinuje původní komponistovo dílo s rockovou a etnickou hudbou. „To je projekt, na kterém se podílí Radim Hladík a především hlavní strůjce, a to je Michal Dvořák, bývalý člen skupiny Lucie,“ přiblížil Jaroslav Svěcený.

Vydáno pod