Broumovský klášter se rozpadá, peníze na opravy nepostačují

Broumov – Benediktinský klášter sv. Václava v Broumově je regionální chloubou a láká každý rok tisíce návštěvníků. Přesto obrovský objekt, ze kterého mohou návštěvníci spatřit jenom část, chátrá. Na celkovou rekonstrukci by byla nutná střísetmilionová investice. Peníze, které má klášter k dispozici, postačují pouze na nejnutnější opravy.

Barokní komplex, který navrhli špičkoví architekti své doby, slouží dnes především ke kulturním účelům a část jeho interiéru je přístupná turistům. Většinu chátrajících míst turisté nespatří, ale mohou vidět například drolící se fresku nad vchodem do kostela. „Může se stát, že za dva za tři roky už ji budeme vidět jenom na fotografiích,“ myslí si architekt Jan Slavík. Drolí se také řada dalších fresek.

Stavu kláštera uškodilo také, že v době komunismu sloužil jako jeden z archivů Ministerstva vnitra. Památku v té době poničily i statické zkoušky, po nichž zůstaly díry na dalších nástěnných malbách.

Na zahradě se pořádají koncerty

V lepším stavu než klášter samotný je jeho zahrada, o kterou se starají místní nadšenci. „Jsou tu koncerty, jsou tu divadelní představení pod dubem. V domečku jsou výstavy, většinou orientované na kulturu, na cestování,“ přibližuje Marcela Lilingová z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Broumovský klášter finančně podporuje Ministerstvo kultury. „Zatím jsme dostali 22 milionů,“ uvádí Jan Slavík. I kdyby se ale podařilo celý objekt opravit, neměl by využití. Občanské sdružení Rozárka se proto snaží, aby se z kláštera stalo sídlo Mezinárdoního institutu restaurátorských, uměleckohistorických a uměleckořemeslných studií.