Česko připravuje pavilon na EXPO 2010, výstava má být největší v historii

Praha – Lepší město - lepší život, to je motto výstavy EXPO, která se v roce 2010 uskuteční v čínské Šanghaji. Česko hodlá přispět expozicí nazvanou Plody civilizace. S tím má korespondovat vzhled pavilonu, ve kterém se bude republika prezentovat. Organizátoři české účasti na výstavě vyhlásili výběrové řízení, do kterého se mohou hlásit zájemci o  vytvoření expozice do 21. října. Na realizaci projektu bude mít vítěz soutěže přibližně rok.

Pavilon na šanghajském výstavě EXPO nebude Česku patřit, pronajme si ho od Číny. Podobně tomu bylo v roce 2005 v japonské Aiči. „Je to z organizačních a finančních důvodů, protože postavit ten pavilon a zase ho zlikvidovat, což je podmínka, je náročné a to zejména finančně. Musí se hlavně vyřešit, co s tím materiálem, se všemi těmi věcmi, které tam stát postaví,“ uvádí manažer pavilonu Petr Prokop.

Vláda vyčlenila na organizaci české expozice přibližně půl miliardy korun. Jde téměř o dvojnásobek částky, kterou dostali organizátoři EXPA 2005, zároveň ale připravují podstatně větší pavilon.

Šanghajské EXPO bude největší výstava v historii

Od čínské výstavy očekávají čeští organizátoři mimořádně vysokou návštěvnost. Na jednotlivé expozice by se mělo přijít podívat kolem 70 milionů lidí. „EXPO v Šanghaji bude asi největším EXPEM v historii světových výstav,“ předpokládá ředitelka českého pavilonu Miloslava Kumbárová. „Českým pavilonem by mělo projít denně 30 tisíc návštěvníků,“ dodává. Pořadatelé výstavy zatím počítají s více než 170 účastnickými státy.

Organizátoři české výpravy připravují také tzv. EXPO on-line. Lidé, kteří se nebudou moci vydat do Číny, tak dostanou příležitost prohlédnout si pavilon alespoň virtuálně.

Část české expozice na výstavě EXPO 2005
Zdroj: ČT24
Vydáno pod