Film Shoot on Sight kritizuje vztah Britů a muslimů

Londýn - Nedůvěra mezi většinovou britskou společností a tamními muslimy, která zavládla po sérii bombových útoků v Londýně v roce 2005, je hlavním tématem thrilleru Shoot on Sight (Střílej bez výstrahy) indického režiséra Džagmóhana Mundhry.

Hlavní hrdina snímku, londýnský muslimský policista, se musí potýkat jak s obviňováním ze zrady svých souvěrců, tak s rasovými a náboženskými předsudky kolegů z policejního sboru. Film bude mít na konci srpna v Británii premiéru, napsala dnes agentura Reuters.

„Nedůvěřují mu v oddělení, protože je muslim, a nedůvěřují mu ani v mešitě, protože je policista,“ popsal režisér Mundhra složitou, schizofrenní situaci hlavní postavy Tárika Alího, kterého hraje indický herec Nasíruddin Šáh.

Impulsem pro natočení filmu byla pro Mundhru náhlá proměna přístupu obyvatel Londýna vůči jeho osobě těsně po sebevražedných atentátech v metru a autobuse ze 7. července 2005. Lidé ho mylně považovali za muslima z jižní Asie a začali se na něj proto dívat s krajním podezřením jako na možného atentátníka.

Důležitým výchozím momentem dramatu je skutečný incident, při kterém byl nešťastnou náhodou v londýnském metru zabit mladý Brazilec, kterého policie považovala za sebevražedného atentátníka. Ve snímku Shoot on Sight se z něj však stal muslim.

Další z důležitých postav snímku je i muslimský imám, který vyzývá své krajany k násilné odplatě za nespravedlnosti, které se podle něj na muslimech páchají po celém světě. Jeho postava byla inspirována skutečnými radikálními islámskými učenci působícími v Británii, jako jsou šajch Omar Bakrí a Abú Hamza Masrí.