Pavel Dostál - ministr se srdcem divadelníka

Praha - Před pěti lety, 24. července 2005, podlehl onemocnění rakovinou nejdéle sloužící polistopadový ministr Pavel Dostál. Byl prvním českým členem vlády, který zemřel při vedení svého úřadu. Do čela kulturního resortu jej přivedl v roce 1998 sociálnědemokratický premiér a jeho přítel Miloš Zeman. Ve funkci jej ponechali i tři Zemanovi nástupci. Přesto, že se dlouhá léta pohyboval v politice, patřil Dostál stále spíše do prostředí, ze kterého vzešel - mezi divadelníky a umělce.

Dostál se narodil 25. února 1943 v Olomouci. Ačkoli vystudoval Průmyslovou chemickou školu, jeho zájem se upíral především k divadlu. V 60. letech začal režírovat, psát do novin i pro televizi. V roce 1962 vstoupil do komunistické strany, opustil ji po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání rozhlasu.

VIDEO: Připomeňte si Pavla Dostála v baru Krásný ztráty

Režim mu další kariéru v divadle znemožnil. Dalších dvacet let vystřídal Dostál řadu dělnických a technických profesí. Pracoval jako topič či skladník a k divadlu se vrátil teprve po roce 1989. I před ním ale zůstával v kontaktu s divadelním prostředím, například napsal s Miroslavem Horníčkem hru Premiéra aneb Nad smetištěm hvězdy (1988).

V 90. letech se stále více než divadlu věnoval i politice. V roce 1990 byl zvolen do Federálního shromáždění, o rok později vstoupil do Československé sociální demokracie. Působil v olomouckém zastupitelstvu, od roku 1996 byl členem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Do ministerského křesla usedl v roce 1998 a v čele kulturního resortu zůstal po dobu čtyř vlád, v nichž zasedla sociální demokracie. Jako ministr kultury se pohyboval dlouhou dobu na žebříčku nejoblíbenějších politiků. Během jeho působení ale došlo i k celé řadě střetů, z nichž nejvážnější byly spory okolo Náboženské matice a církevního zákona.