Podle architektů je škoda, že Národní knihovna nebude

Praha – Je škoda, že budova Národní knihovny navržená Janem Kaplickým na pražské Letné stát nebude, shodují se architekti David Vávra a Michal Froněk. Oba si myslí, že mohlo jít o stavbu, která v české metropoli zatím chybí. Podle Froňka bude také problém vysvětlit zrušení stavby i v zahraničí proslulé "chobotnice" odborníkům z jiných zemí.

Česká architektonická scéna je podle Michala Froňka ze skupiny Ogloj chorchoj „malý rybník“ a Jan Kaplický v něm patří k největším osobnostem. Navíc ředitel studia Future Systems, které připravilo vítězný návrh na letenskou knihovnu, již dokázal, že umí postavit velké stavby.

Politici ignorovali názory odborníků i nepoučených občanů

Froněk dodává, že politici ve svém rozhodnutí novou budovu nepostavit, ignorovali převažující názory odborné i laické veřejnosti. Ministr kultury Václav Jehlička tak za své kolegy odvedl špinavou práci. "Když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, tak je jasné, že většina veřejnosti by tu stavbu uvítala.

David Vávra poukazuje, že zatímco o nové budově Národní knihovny se diskutovalo, v centru Prahy stojí řada budov dopravních, komerčních či sportovních, které narušují panorama, ale nikomu nevadí. „V té stavbě byla obrovská svoboda, inspirace a určité poselství toho, že organická architektura může žít vedle hranatých staveb,“ dodává Vávra.

Zrušení stavby nejspíš využije opozice

Ze zrušené Národní knihovny se může snadno stát regionální předvolební téma. Podle politologa Jana Kubáčka je to vhodné téma pro sociální demokracii, která díky knihovně může oslovit voliče, kteří ji dosud odmítali. ČSSD i její předseda Jiří Paroubek se mohou podporou novátorské stavby zbavit představy veřejnosti o svém zakonzervovaném pohledu na svět, domnívá se Kubáček.

Pohled do Národní knihovny
Zdroj: ČT24