Venkovský učitel bude mít mezinárodní premiéru v Benátkách

Praha - Mezinárodní premiéra filmu Venkovský učitel režiséra Bohdana Slámy se uskuteční na filmovém festivalu v Benátkách. Snímek s motivem hledání lásky, přátelství a porozumění byl vybrán do festivalové sekce Venice Days (Giornate degli Autori). Ta je po hlavní soutěži na festivalu nejsledovanější, zaměřuje se především na autorské filmy a letos v ní bude celkem jedenáct celovečerních filmů.

Snímek Venkovský učitel byl mezi uchazeči o zařazení do soutěžní dvacítky o Zlatou palmu na květnovém 61. ročníku festivalu v Cannes, na konečném seznamu soutěžních filmů se však neobjevil. Letošní 65. ročník mezinárodního filmového festivalu v Benátkách začne 27. srpna a potrvá do 6. září.

„Zdá se, že neopětovaná láska - ústřední téma našeho filmu - bolí ve všech nadmořských výškách, zeměpisných šířkách i délkách, všude bolí stejně,“ řekl režisér Bohdan Sláma. Jeho předchozí filmy získaly při svých premiérách na zahraničních filmových festivalech významná ocenění - debut Divoké včely vyhrál festival v Rotterdamu, druhý Slámův film Štěstí obdržel hlavní cenu ve španělském San Sebastianu.

Venkovský učitel vznikl v koprodukci společností Negativ, České televize, německé Pallas Film a francouzské Why Not Productions. V Čechách jej vidělo od premiéry v březnu letošního roku už přes 180 tisíc diváků. Ještě před svou mezinárodní premiérou byl film prodán do šesti evropských zemí, mimo jiné i do Německa, Francie nebo Polska.

Scénář napsal Sláma v roce 2006 volně podle skutečného příběhu, hlavní role svěřil Pavlu Liškovi a Zuzaně Bydžovské. Pavel Liška na prestižním italském festivalu zastoupí českou kinematografii na poli hereckém v sekci Venice Days rovnou dvakrát. Kromě hlavní role ve Slámově filmu si totiž zahrál také jednu z hlavních rolí ve filmu Návštěvník finského režiséra Jukka-Pekka Valkeapää.

Režisér v pořadu Události v kultuře 11.03.08
Zdroj: ČT24
Vydáno pod