Současnou architekturu Prahy přibližuje výstava v Českém centru

Praha - Praha patří mezi nejrychleji rostoucí metropole v Evropě. Kvalita její současné architektury je srovnatelná s jinými hlavními městy směrem na západ. Pět desítek nezajímavějších staveb a projektů, které vznikly v Praze v uplynulých dvaceti letech, teď prezentuje výstava, kterou připravila galerie Jaroslava Fragnera v Českém centru.

Podle názorů odborníků současná architektura v Praze nemá jednoduchou pozici. Na jedné straně stojí památkáři, kteří brání atmosféru historického města, na straně druhé projekty velkých developerů. Tvář metropole se po roce 1989 proměnila díky oběma stranám. „Objevila se nová témata, včetně těch zapovězených jako byla dříve třeba sakrální architektura, ale v těch devadesátých letech se hlavně stavěly administrativní budovy,“ uvedl historik architektury Zdeněk Lukeš.

V byty i sídla firem se proměnily továrny v Karlíně nebo Holešovicích. Některé zchátralé památky se konečně dočkaly rekonstrukce, mezi nimi třeba Sovovy mlýny. Čeští architekti si nově museli zvyknout na konkurenci ze zahraničí - pod projekt Zlatý Anděl se podepsal Jean Nouvel, Tančící dům je zase dílem Franka Gehryho.

Právě Tančící dům je první stavbou architekta světového jména, která vyrostla v Praze po revoluci. Ve své době vyvolala kontroverzi, dnes je budova vyhledávanou turistickou atrakcí a jedním ze symbolů města.

Odborníci se ale shodují, že v Praze chybí byty pro mladé nebo projekty moderních nemocnic a sociálních ústavů. „Měli by být zváni oborníci ze zahraničí i na různé urbanistické vize, workshopy, aby se vědělo, jak vlastně vystříhat problémům které mají jiné evropské metropole,“ podotýká Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

Pět desítek nejzajímavějších a nejdůležitějších realizací a projektů, které vznikly v Praze v posledních dvaceti letech s důrazem na hledání historických souvislostí, budou moci zájemci v Praze zhlédnout do 20. srpna. Poté bude k vidění i v dalších evropských městech, například ve Vídni nebo Amsterdamu.