Juraj Jakubisko připravuje snímek z dob Velkomoravské říše

Uherské Hradiště - Nejuznávanější slovenský režisér Juraj Jakubisko se chystá natočit další historický film, možná by mohl mít i dvě či tři pokračování. Snímek ponese název 200 roků samoty a divákům přiblíží život v 10. století v dobách Velkomoravské říše. Podle režiséra půjde o jakousi slovanskou epopej.

„Jde o magický příběh, který mě nebude svazovat tak, jako mě svazovala kauza Bathory,“ podotkl režisér. Snímek přiblíží dějiny pohanství a začátek křesťanství, život lidí v dobách Velké Moravy, milující bohy, kteří jim dávali plodnost, bujarost a svobodu. Toho všeho se však s příchodem křesťanství ze své vlastní vůle vzdají a jsou ochotni poslouchat přikázání, která je dělají naprosto nesvobodnými, popsal režisér.

Jakubisko byl jednou z hlavních hvězd letošního ročníku Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti a právě v tomto městě hledal ve volných chvílích stopy a navštěvoval památky z období Velké Moravy. Domů si prý odváží plnou tašku knížek.

„Zase se aspoň posunu dopředu a už teď si připadám o několik století mladší, než když jsem točil Bathory,“ řekl s úsměvem sedmdesátiletý režisér.

Organizátoři LFŠ letos do programu zařadili zhruba 45 Jakubiskových snímků, a to od těch krátkých studentských a reklamních spotů přes příspěvky k hnutí československé nové vlny až po velkofilm Bathory, jež desetidenní festival zahajoval. Snímek o legendární Čachtické paní vidělo v českých kinech za tři týdny už přes 300 tisíc lidí a utržil více než 36 milionů korun. Jen za uplynulý víkend jeho projekce navštívilo téměř 57.000 diváků a tržby dosáhly 6,5 milionu korun.

Jakubisko podle svých slov takový úspěch nečekal, nejvíc se prý bál porušit legendu o největší vražedkyni všech dob, která se svými činy zapsala dokonce do Guinnessovy knihy rekordů. „Porušit legendu se nevyplácí. Připadalo mi ale směšné dělat film podle románu Joža Nižňanského, který je jakýmsi romantickým hororem, který má daleko ke skutečné Alžbětě Báthoryové. Kdybych tohle natočil, bylo by to něco velmi naivního a bylo by to úplně pro malinkou vrstvu publika,“ uvedl.

Ve snímku režisér vykládá své pochybnosti o Čachtické paní. „Vždyť to bylo správné, že jsme pochybovali, že láska k Sovětskému svazu bude věčná, že Lenin bude věčně živý, že totalita bude věčná. Ta pochybnost pomohla rychleji zbourat berlínské zdi a otevřít železnou oponu,“ uvedl Jakubisko.

Podle Jakubiska na Slovensku prý kvůli velkému zájmu o film zrušili i předprodeje, protože na ty, co si lístek neobjednali, se už nedostalo. Diváci si tak musejí vystát frontu. „Dokonce na východě, kde je málo kin, jezdí speciální zájezdové autobusy do kina do Košic,“ poznamenal. „Budu to já, kdo slovenské diváky znovu naučí chodit do kina, protože návštěvnost projekcí, hlavně slovenských filmů, byla úplně katastrofální,“ doplnil.

Bathory
Zdroj: ČT24/ČT