Déšť zabránil otevření výstavy Warholových děl

Medzilaborce (Slovensko) - Výstavu nové kolekce děl Andyho Warhola, kterou Warholovo muzeum ve východoslovenských Medzilaborcích plánovalo na 6. srpna při příležitosti umělcových nedožitých 80. narozenin, překazilo deštivé počasí. Voda se dostala do klimatizace a hrozilo, že by mohla poškodit vzácné obrazy, které si muzeum vypůjčilo od soukromých sběratelů. Vernisáž by se měla uskutečnit v září.

Přesný termín otevření nové expozice nebyl zatím určen. Původní výstava umělcových děl je zatím přístupná, pokud však začne pršet, muzeum bude uzavřeno. Je potřeba prostory vysušit, případně vyměnit vzduchotechniku, která kvůli vydatným dešťům v posledních dnech selhala.

Král pop-artu, jehož rodiče pocházeli z východoslovenské obce Miková, zemřel ve svých 58 letech. Další muzeum Warholova umění se nachází v jeho rodném americkém Pittsburghu. Po instalaci nových děl se muzeum v Medzilaborcích bude moci pochlubit 230 originály z dílny tohoto extravagantního umělce.

Warhol je v dnešní době jedním z nejžádanějších umělců na světovém trhu. Rekord za jeho obraz padl loni v květnu, když dílo s názvem Zelená havárie z roku 1963 vydražili v newyorské aukční síni za 71,7 milionu dolarů (zhruba jedna miliarda korun).

Vydáno pod