Ruskému kurátorovi hrozí vězení za kontroverzní výstavu

Moskva - Ruský kurátor Andrej Jerofejev pobouřil Moskvu expozicí kontroverzních obrazů v Muzeu Andreje Sacharova. Podle místních organizací i armády obrazy ironizují a zesměšňují ruskou společnost a kurátorovi hrozí až pětileté vězení.

Mezi exponáty je Madona v kaviáru nebo Caravagiův Kristus překrytý obličejem Lenina. Jiná ruská muzea obrazy, fotografie a koláže odmítla vystavovat. „Toto bylo zakázáno v sovětské éře a teď znovu - jen z jiného důvodu,“ říká kurátor nad koláží s Kristem a Leninem. Satiru v umění kritizuje i Kreml a pravoslavná církev.

Muzeum pojmenované po významném bojovníkovi za svobodu hostovalo nejednu výstavu, která vyvolala vlnu kontroverze. Před pěti lety vedení prohrálo soud kvůli expozici Pozor, náboženství za urážku pravoslavné víry a muselo zaplatit 4 tisíce dolarů pokuty. Vandalové, kteří tehdy část exponátů zničili, nebyli stíháni.

„Nezáleží na tom, jak soud rozhodne. My už jsme prohráli. Tohle je podruhé, co byl Jerofejev u soudu a my už nechceme riskovat,“ říká ředitel muzea Andrej Samodurov. Andrej Jerofejev tak přišel po šesti letech o práci v největším muzeu v Moskvě.

Vydáno pod