Nastupuje nová generace české animace

Praha - Když se řekne klasická česká animace, většinou se vybaví jména jako Jiří Trnka, Hermína Týrlová nebo Karel Zeman. Přestože ve světě animovaného filmu vládne v současnosti třetí rozměr, tradiční techniky jako loutková, papírková nebo písková animace neztrácejí nic ze svého kouzla. Naopak, nová generace animátorů pokračuje v této tradici a získává věhlas světového měřítka.

Klady a zápory klasiky uvádí animátor Noro Držiak: „Je pravda, že počítačová animace má jednu velkou výhodu v tom, že se může do poslední chvilky upravovat, což klasická animace neumožňuje. Proces je docela zdlouhavý, i když je vlastně svým způsobem kouzelný, protože vzniká přímo z konkrétního materiálu.“

Právě věhlas české animátorské školy přilákal výtvarníky ze všech koutů světa na druhý ročník kurzů tradičních technik do Zlína, které se stále vyučují na Zlínské filmové škole. „Třeba písková animace, ta je jedinečná. Funguje tu skvělý vzdělávací systém a máte výborné režiséry,“ prohlásil profesor z Koreje Park Kibog.

Také digitální technologie si v Česku prošlapávají svou cestu. Trendem je kombinovat tradiční techniky s 3D a závěrečnou postprodukcí, která umožňuje nejrůznější speciální efekty. V České republice ale filmy vytvořené pomocí digitálních metod často nevznikají, jak potvrzuje animátor David Súkup: „Problém je hlavně v tom, že tady není dostatečné množství dobrých “3D-čkařů„, kteří to umějí dělat. Nenajde se jich tolik, aby se mohl udělat v krátké době celovečerní film. Problémem jsou taky finance, technologie. Amerika se pohybuje úplně v jiných rozpočtech.“

Animované filmy se ale v Česku zdárně vyvíjí. Jiří Bárta právě točí klasický loutkový film Na půdě, v přípravě je Fimfárum 3. Navíc na podzim přijde do kin dlouho očekávaný a první český 3D animovaný film Kozí příběh v režii Jana Tománka.

Na tradici české animace úspěšně navazují také mladí tvůrci,  ve světě se mluví o nové vlně. Jeden z jejích představitelů - Michal Žabka - představil své výtvarné návrhy, loutky, rekvizity a fotografie z filmů v Českém centru v Tokiu. Na podařenou výstavu teď České centrum navazuje s dalším, rozsáhlejším projektem s názvem Nová generace české animace.

Kozí příběh
Zdroj: ČT24