Rowlingová a Harry Potter se narodili ve stejný den

Gloucestershire - Nebýt jednoho čtyřhodinového zpoždění vlaku z Manchesteru do Londýna v roce 1990, svět by možná přišel o Harryho Pottera. Právě tam prý Joanne Rowlingové, která se narodila 31. července 1965 rodičům, kteří se seznámili na počátku 60. let 20. století rovněž ve vlaku, tato postava „prostě napochodovala do hlavy“. A 31. červenec spojuje Rowlingovou s jejím čarodějem Harry Potterem, který podle spisovatelky spatřil světlo světa o 15 let později než jeho stvořitelka.

Rowlingová o dospívajícím Harrym napsala celkem sedm knih, které patří mezi vůbec nejprodávanější tituly v historii. Díky nim se autorka, která byla ještě před pár lety chudou svobodnou matkou, stala jednou z nejslavnějších spisovatelek všech dob a je dnes prý bohatší než britská královna. Neméně úspěšné byly i filmy natočené na motivy jejích knih.

Mladý Harry si mnohé získal tím, že nebyl žádný superhrdina

Spíš normální brýlatý kluk, který by chtěl mít mámu a tátu, studovat a užívat si lumpárny i první lásky na kouzelnické škole v Bradavicích. Od malinka byl však v čarodějném světě, existujícím paralelně k tomu normálnímu, nechtěnou celebritou. Ještě v plenkách totiž přežil útok mocného zlého lorda Voldemorta, který zabil jeho rodiče. Tím se jejich osudy spojily a postupem času vyšlo najevo, že aby jeden žil, musí zabít toho druhého. Harrymu zůstala na památku osudného střetu na čele jizva ve tvaru blesku a nelehké poslání - zachránit oba světy, čarodějný i mudlovský (lidský) před Voldemortem.

Při plnění svého úkolu se Harry může vždy spolehnout na své nejbližší přátele, chytrou Hermionu Grangerovu a věrného Rona Weasleyho. Pomáhá mu i Ronova rodina, mocný čaroděj a ředitel bradavické internátní školy Albus Brumbál, Harryho kmotr Sirius Black a řada učitelů a spolužáků. Mnozí však v boji proti Voldemortovi, který trvá celých sedm let, co Harry studuje, nakonec padnou. Na druhé, Voldemortově straně pak stojí černá magie a jeho stoupenci, zlí čarodějové zvaní Smrtijedi. Synem jednoho z nich je i Harryho hlavní protivník z řad spolužáků, arogantní Draco Malfoy.

Prvního Pottera několik nakladatelství dokonce odmítlo

Joanne Rowlingová na radu rodičů vystudovala francouzštinu na Exeterské univerzitě, což později označila za životní chybu. Ve škole dávala přátelům místo dárečků napsané malé povídky. Po ročním pobytu v Paříži se vrátila do Anglie, kde pracovala především pro Amnesty International. Poté přišla památná cesta z Manchesteru do Londýna, kde ji „osvítil“ Harry Potter. Od té chvíle už veškerý volný čas věnovala rozvíjení myšlenky o tomto chlapci a jeho dobrodružstvích v kouzelnickém světě.

Protože učení angličtiny ve Francii ji během studií bavilo, rozhodla se Rowlingová odjet do Portugalska. Manželství s tamním novinářem Jorgem Arantesem, se kterým má dceru Jessicu, však ztroskotalo. Spisovatelka se tak v roce 1994 vrátila spolu se svou dcerou zpět do Edinburghu, kde bez peněz, v temném bytě a po kavárnách pokračovala v sepisování Pottera. První díl Harryho Pottera nejdříve několik nakladatelství odmítlo v obavách, že je knížka pro děti příliš dlouhá. Nakonec kniha vyšla v roce 1997 u nakladatelství Bloomsbury pod názvem Harry Potter a Kámen mudrců se jménem autorky ve formě JK Rowling. Nakladatel se totiž bál, že by chlapci knihu o Potterových dobrodružstvích nečetli, kdyby věděli, že ji napsala žena. Joanne to nevadilo. Jejím snem bylo vidět knihu, kterou napsala, na polici místního knihkupectví.