Do českých kin přichází nový Batman

Praha - Kasovní trhák letošního léta Temný rytíř za týden vstoupí do českých kin. Nejnovější film o Batmanovi provází přízeň kritiků i diváků. Po zhruba dvou týdnech promítání již film inspirovaný komiksovým hrdinou celosvětově utržil téměř půl miliardy dolarů. Snímek režiséra Christophera Nolana, pokračování filmu Batman začíná, přitom zdaleka nepoutá pozornost jen tím, že se v něm ve své poslední dokončené roli objevuje tragický zesnulý herec Heath Ledger.

Zámořští recenzenti míní, že se dvouapůlhodinový Temný rytíř zařadil k nemálo pokračováním úspěšných snímků, které se kvalitě prvního dílu vyrovnávají anebo ji překonávají, jako například druhý díl Coppolovy mafiánské ságy Kmotr. Kritiky vyzdvihují výkon Christiana Balea v titulní roli, již si zahrál i ve filmu Batman začíná, ale i strhující a v nemálo ohledech morálně znepokojující příběh, který podle mnoha hlasů daleko přesahuje běžnou filmovou adaptaci komiksu, či zvláštní efekty.

Přesto kladou recenzenti velký důraz na Ledgerovo ztvárnění role Batmanova protivníka, psychopatického zločince se znetvořenou tváří Jokera. „Ledger se ponořil do role, kterou si zjevně užíval, předvádí ohromující výkon ukňouraného boha chaosu, z jehož zarytého nihilismu mrazí,“ napsaly například Los Angeles Times.

Australský herec, který letos v lednu zemřel na předávkování léky, se proslavil rolí homosexuálního kovboje ve filmu Zkrocená hora (2005). Jak mezi jeho hereckými kolegy, tak mezi kritiky se stále více mluví o tom, že by za svůj výkon mohl posmrtně získat Oscara. Naposledy byl takto v roce 1977 oceněn Peter Finch za roli ve snímku Network (1976) režiséra Sidneyho Lummeta.

V roli netopýřího muže se Bale vrací stejně jako Michael Caine v roli jeho věrného komorníka Alfreda. Rachel Dawesovou, která se líbí dědici továren Bruceovi Waynovi alias Batmanovi, už neztvárňuje Katie Holmesová, nahradila ji Maggie Gyllenhaalová. Nového státního návladního hraje Aaron Eckhart. V roli policisty se opět objevuje Gary Oldman, diváci se znovu mohou těšit i na Morgana Freemana, nyní v roli šéfa Wayneových závodů.

První film - Batman začíná - popisuje počátky legendy o tajemném Batmanovi a jeho zjevení coby síly dobra v Gotham City. Temný rytíř začíná tam, kde předchozí batmanovský snímek skončil. Anarchistický Joker děsí politiky, policii i veřejnost pečlivě připravenou sérií vražd, únosů a bombových útoků, které mají srazit Gotham na kolena. Zdá se, že jedině Batman je schopen jeho řádění zastavit.

„Vždycky jsem měl pocit, že Batman je založen na myšlence braní něčeho velice negativního, temných motivů a energie, a snaze udělat z toho něco pozitivního,“ říká Nolan, který spolu se svým bratrem Jonathanem napsal i scénář filmu. Anglický režisér má za sebou řadu pozoruhodných snímků, mimo jiné Memento (2000) či Dokonalý trik z roku 2006, ve kterém poprvé spolupracoval s Balem i Cainem.

Nolanovi se předchozím snímkem podařilo oživit batmanovskou ságu z 90. let, kterou ukončil neúspěšný snímek Batman a Robin. Zvolil radikálně odlišné pojetí než režisér prvních dvou snímků o Batmanovi Tim Burton, když se do značné míry zaměřil psychologii superhrdiny.

Film Batman začíná byl v kinech úspěšný, když na celém světě utržil 371 milionů dolarů. Nové pokračování jej už nyní překonalo. Po prvních deseti dnech promítání překročilo hranici 300 milionů dolarů kasovních zisků, čímž překonalo dosavadní rekord filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, kterému trvalo prolomení třísetmilionové hranice 16 dní. K dnešnímu dni Temný rytíř, vyrobený studiem Warner Brothers Pictures zhruba za 180 milionů dolarů, na celém světě utržil 462 milionů dolarů.