Svět fantazie podle výtvarníka Jiřího Šimka

Pardubice - Pardubický výtvarník Jiří Šimek se už léta věnuje loutkám, obrazům a plastikám. Za sebou má desítky výstav v Česku i zahraničí. Zatím naposledy se představil v Římě.

Uměleckou tvorbu pardubického výtvarníka Jiřího Šimka spojuje hlavně příroda, literatura a fantazie. Ve svém ateliéru se věnuje originálním obrazům, dřevěným sochám nebo do detailu propracovaným marionetám. „Věnuji se tomu prakticky od klukovských let. Vždycky jsem toužil dělat tuhle profesi, jenže tehdy nebylo možné se jí pořádně uživit, což není snadné ani v současnosti. Pracoval jsem tedy jako architekt a vedle toho jsem maloval. Později jsem se dostal i k sochařině a loutkám,“ vysvětluje Šimek.

Jiří Šimek při své tvorbě neupřednostňuje ani jeden z výtvarných oborů. Loutky, obrazy i plastiky jsou důkazem toho, že si autor vytváří vlastní svět fantazie. Nahlédnout do něj mohli i návštěvníci českého domu v italském Římě. „Pan ředitel českého kulturního domu v Říme mi jednoho dne zavolal s nabídkou udělat v prostorách domu výstavu. Samozřejmě jsem souhlasil,“ vzpomíná Šimek.

Za osobitými loutkami i plastikami jsou hodiny práce v ateliéru a předem promyšlený výběr techniky i materiálu. Inspirací je pro pardubického výtvarníka příroda a literatura. „Ale dominují hlavně pohádky,“ tvrdí Šimek.

Autorské loutky Jiřího Šimka se už za nedlouho představí i ve východočeské Litomyšli. Chystanou výstavu chce výtvarník doplnit informacemi o historii českého loutkářství a především návštěvníkům poodhalí tajemství vlastní výroby unikátních marionet.