Recenze: New Face of Prague / Nová tvář Prahy

Denně chodíme nebo spíše jezdíme okolo staveb, v tomto konkrétním případě však exponátů, prezentovaných na výstavě nejzajímavějších pražských architektonických realizací (ale i snů a projektů) Nová tvář Prahy. Pojďme si tedy ony budovy připomenout a zařadit do pomyslného hodnotícího žebříčku.

V textu k výstavě a v textu ke katalogu se dozvíme o kritickém vztahu autorů a realizátorů výstavy ke skutečnému aktuálnímu stavu výstavby nových budov i urbanistických celků v Praze, kde je jednoznačně cítit absence velkých cílů, velkých idejí. Tato situace, vytvářená současně více zdroji - od určité zabedněnosti a nekultivovanosti investorů a developerů přes neutrální postoje magistrátu a jím vytvořených institucí, které mají rozvoj města na starosti, po finální roli financí - se na tváři města jasně podepisuje.

New Face of Prague

České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1

23. 7. - 20. 8. 2008

Přes chvályhodnou snahu tvůrců výstavy tak vidíme krásné stavby, které však mají dvě nevýhody: na většinu z nich se díváme už opravdu pěkně dlouho, vždyť tématem prezentace je doba po roce 1990, a druhou nevýhodou je citelná absence kvalitní moderní výstavby v centru nebo jeho nejbližším okolí.

Tím, že výstava chtěla ukázat co nejširší pohled na novou pražskou architekturu, a zároveň ukázat město novým divákům (je to totiž jasně výstava exportní, která bude projíždět českými centry v zahraničí), musela opustit subjektivnější výběr a vystavit realizace sice kvalitní, ale občas od současných evropských trendů již poněkud vzdálené.

Nicméně doplňuje náš pohled o zajímavé vize projektů, které jsou doslova na spadnutí, a hlavně potvrzuje kvalitu některých větších celků, vznikajících bez většího ohlasu běžných medií a tím bez odezvy masového publika. Zmiňuje po právu BB centrum poblíž stanice metra Budějovická, nabízející velmi originální soubor moderních staveb, z důvodů patrně kapacitních na výstavě návštěvníkovi ještě schází Bussines Centrum Chodov, kam se dá dojet metrem nebo originální, i když trochu kamennou tváří se honosící karlínské nábřeží (tam dojdete od metra Florenc za pár minut). To jsou místa, kterými se Praha může dnes aktuálně chlubit a jejich výstavní prezentace je na místě.

Co však zůstává zkrátka, jsou zajímavé dopravní stavby - od některých nových pražských tunelů počínaje přes části dálničních systémů třeba k nedoceňované výstavbě v areálu letiště Ruzyně.

V každém případě bude mít zahraniční návštěvník dobrý pocit, bude mu představeno město, kde se v oblasti moderní architektury přece jen něco děje. Ale vemte na prohlídku výstavy i realizovaných staveb i své známé z Čech či Moravy, možná budou i závidět.

BB centrum
Zdroj: Josef Vomáčka/Radek Plíhal