V Hronově začíná 78. ročník divadelního festivalu

Hronov (Náchodsko) - Uvedením inscenace U zeleného papouška, ve které se divákům představí absolventi Kurzu praktické režie, začne dnes 78. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Nejstarší přehlídka neprofesionálního divadla v Evropě a zřejmě i na světě letos potrvá do 9. srpna a nabídne více než sto divadelních představení.

Do Hronova přijedou amatérští divadelníci s nejúspěšnějšími inscenacemi z celostátních druhových přehlídek, celkem zde bude k vidění 26 inscenací, mezi nimiž jsou zastoupeny činohra, loutkové představení, pantomima, experimentující, studentské, pohybové i taneční divadlo. Na festivalu vystoupí i amatérské soubory z Nizozemska, Rakouska, Slovenska a USA a také profesionální Divadlo v 7 a půl, které uvede inscenaci Nora v režii J. A. Pitínského.

Tradičně nebudou chybět ani výstavy a hudební vystoupení a důležitou součástí přehlídky je vzdělávací část, zahrnující letos 15 seminářů a dílen, na které se přihlásilo 333 zájemců z celé republiky. Právě absolventi jednoho z takových seminářů dnes festival zahájí. Diváci mohou dále navštívit například rozborový seminář nebo každodenní diskusní klub, nabízející večer prostor pro vyjádření názorů na zhlédnutá představení.

Festival byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska. Za 2. světové války se konal v utajení, do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna Jiráskova hra.