V Obecním domě skončil festival Prague Proms

Praha - V téměř zaplněné Smetanově síni Obecního domu dnes večer vyvrcholil mezinárodní hudební festival Prague Proms. Na závěrečném koncertu zvaném Straussova noc, na němž zazněla tři díla Richarda Strausse, vystoupil Český národní symfonický orchestr (ČNSO) s dirigentem Petrem Altrichterem a jako sólisté účinkovali hornista Radek Baborák a herec Karel Roden.

Koncert uvedla jednovětá Serenáda pro 13 dechových nástrojů, již provedli hráči dechové sekce ČNSO s názvem Giovanni Octet. Nevšední zážitek přinesl Druhý koncert pro lesní roh a orchestr, v němž se představil sólohornista Baborák. Po skončení ocenilo publikum i orchestr jeho výkon několikanásobným potleskem. Květinu mu mimo jiné přinesla i jeho šestiletá dcera Julie.

Jeho vystoupení s ČNSO dnes bylo premiérou. Dvaatřicetiletý Baborák v Česku hraje zřídka. Již několik let totiž zastává prestižní post u prvního pultu lesních rohů v Berlínské filharmonii, kde je zároveň také jediným českým hráčem. Po příští sezoně však plánuje odejít a věnovat se sólové kariéře.

Druhou část dnešního večera vyplnila Straussova symfonická báseň Tak pravil Zarathustra, inspirovaná knihou filozofa Friedricha Nietzscheho. Předmluvu ke skladbě o touze, vášních, a záhrobí zarecitoval herec Karel Roden.

Čtvrtý ročník festivalu začal v hlavním městě 13. července a nabídl 18 koncertů klasiky, šansonu, gospelu, jazzu i komorní hudby. Letos pořadatelé obohatili program například o vystoupení světoznámé šansoniérky Ute Lemperové, Chicagského sboru apoštolské církve, varhaníka Aleše Bárty, sopranistky Lívie Vénosové nebo jazzmanů Jiřího George Mráze a Antonína Gondolána a Lasseho Lingrena s jeho bandem.

Přehlídka zprvu vznikla jako „vyplnění“ prostoru mezi dvěma hlavními festivaly - Pražským jarem a Pražským podzimem. Organizátoři chtěli přilákat zejména zahraniční turisty, kteří přijíždějí do české metropole. Za čtyři roky existence si ale získala i přízeň českého publika, což každoročně přispívá k rozšiřování jejího programu.

Vydáno pod