Kylie Minogue uchvátila Evropu, její kariéra jede dál

Londýn - Královna lehce stravitelného popu, "Madonna Evropy", může být se svým posledním tažením spokojena. Věk fanoušků zůstává mezi 15 a 50, nového alba Ex se prodalo více než milion kusů a lístky na koncerty byly vyprodány mnoho týdnů předem. Kylie Minogue za 20 let své kariéry několikrát vystoupala na vrchní příčky hudebních žebříčků, nikdy však nedržela prst na "hitové tepně" dlouho. Za jejím úspěchem stojí spíše než talent a výjimečná osobnost neobyčejná cílevědomost a píle.

Zpěvačka zažila v posledních letech několik překvapivých „návratů“, posledním byl úspěšný souboj s rakovinou prsu. Zotavila se z něj u rodičů v Austrálii a na scénu vyrazila s novou silou, díky které si získala sympatie nejen svých dlouholetých fanoušků. Její současná image je založena na tom, že jde o „obyčejnou umělkyni z masa a kostí“, největší úspěchy zaznamenává v Evropě a Austrálii, v ostatních částech světa se naopak pravidelně setkává s nepochopením.

Kylie Minogue  si prošla třemi tvůrčími obdobími. Úspěšný začátek mezi lety 1987 až 1990 následoval postupný úpadek a snaha najít vlastní styl. V roce 2000 se vrátila jako samostatná písničkářka s vlastním projektem, jehož součástí byly výrazně stylizované videoklipy, obrovská koncertní show a líbivá tanečně-elektronická hudba.

Podle některých kritiků svým bombastickým obrozením a plnohotným zaprodáním se masové popmusic zahodila Kylie možnost definovat se jako avantgardní a vícestranná popová umělkyně. V devadesátých letech totiž patřila mezi hrstku jedinečně experimentujících popových umělců. I přes výrazný pokles prodeje oproti jejím prvním albům bylo toto období nejkreativnější a v mnohém nejzajímavější. Snažila se o temnější a hlubší texty, pokusy s elektropopem i rockem. O spolupráci s ní mluvily i takové osobnosti jako Nick Cave. Přesto se zdá, že Kylie Minogue nehledala v devadesátých letech sebe sama, ale cestu zpět do popředí komerčního proudu, což se jí nakonec obdivuhovně podařilo.