V Londýně se koná aukce nalezené nahrávky Beatles

Londýn - Britští fanoušci legendární liverpoolské čtveřice Beatles jsou po čase opět v pohotovosti. V londýnské aukční síni se dnes bude dražit přes čtyřicet let starý, dosud nepublikovaný záznam 11 písniček, které byly základem pro rozhlasový pořad BBC Top Gear v roce 1964. Dochovaný záznam je zajímavý především tím, že zobrazuje jednotlivé členy v mladém věku a žertovné náladě.

Dnešní aukce nebude probíhat v žádné z velkých, renomovaných síní, ale v režii firmy Cameo Auctioneers. Hodnota unikátní nahrávky by se měla pohybovat okolo 10 tisíc liber (300 tisíc korun). Mezi fanoušky a sběrateli je velký zájem, důležitou roli má i samotný Paul McCartney, který by mohl zatoužit po vlastnictví nezveřejněné památky na smělé začátky své skupiny. Objevitelem záznamu je syn zvukového režiséra, který narazil na vzácný artefakt při úklidu půdy otcova domu v Liverpoolu.

John Lennon a Paul McCartney na pásku opakovaně propukají v smích a nedaří se jim dokončit nahrávání balady I'll Follow the Sun. Lennon na říká McCartneymu: „Já jsem se na tebe nedíval.“ McCartney mu odpovídá: „Ale díval.“ Pak Lennon pronáší ironicky: „Už je pozdě, ale je to čím dál tím zábavnější. Už je jedenáct, víte?“ Na magnetofonovém pásku jsou prý i písničky I Feel Fine, I'm a Loser a Don't Put Me Down Like This - poslední jmenovaná píseň nebyla nikdy oficiálně nahraná.

Právě kolem nejvýznamnější ikony popové hudby 20. století se snoubí fanouškovský fanatismus s komerčním ziskem. Sběratelé jsou schopni za nejrůznější předměty po svých idolech vyplatit vysoké částky. Navíc v případě Beatles nelze mluvit o nastávajícím poklesu zájmu, neboť publikum na koncertech posledního aktivního člena legendárních „brouků“ Johna McCartneyho prodělává generační proměnu od pamětníků beatlesovské slávy k mladému obecenstvu.