Prvorepublikové koupaliště ve Volyni je národní kulturní památkou

Volyně (Strakonicko) - Klasické prvorepublikové koupaliště ve Volyni na Strakonicku, které je poslední svého druhu v Česku, se stalo novou národní kulturní památkou. O zápis rekreačního areálu, který byl dokončen v roce 1941 a od té doby nebyl přestavován, mezi kulturní památky požádalo město Volyně. "Koupaliště ve Volyni je mimořádným případem letního sportoviště, které navíc dokládá spolkovou činnost v první polovině 20. století," uvedl Jan Cieslar, mluvčí Ministerstva kultury.

„Dokonale vybavené šatny, restaurační pavilon a dostatek místa pro hřiště a sluneční lázně v přírodně romantickém okolí slibují, že koupaliště Občanské záložny stane se známým a oblíbeným rekreačním střediskem a chloubou našeho města,“ tak zní citace z výroční zprávy volyňské Občanské záložny z roku 1940 a podle zástupců města by takový popis měl platit i dnes.

Stavba koupaliště začala těsně před druhou světovou válkou a stála zhruba 300 tisíc tehdejších korun, což z větší části uhradila místní záložna. V průběhu druhé poloviny 20. století přešel na svou dobu mimořádně moderní areál do majetku města a od té doby si zachoval svůj ráz. „Kabinka číslo 1 je pronajatá už rovných 70 let, od samého začátku, a většina kabinek se předává z generace na generaci,“ říká k tomu správce koupaliště Vlastimil Jirsa.

O prohlášení areálu kulturní památkou požádalo město, které si od statutu kulturní památky slibuje lepší přístup k dotacím na opravu areálu. Už nyní na koupališti funguje bezdrátové připojení k internetu a v budoucnu by měla přibýt například pod zemí ukrytá filtrační jednotka. Město ale chce i do budoucna uchovat prvorepublikovou atmosféru areálu.