Hlavním tématem Letní Letné bude pobývání ve vzduchu

Praha - Tanec na čtyři metry vysokém kvádru, vzdušnou akrobacii na provazové stěně nebo na ocelových lankách ve výšce šest metrů nad zemí uvidí kromě jiného návštěvníci mezinárodního festivalu nového cirkusu Letní Letná, který se v pražských Letenských sadech bude letos konat od 20. srpna do 2. září. Připraven je i celodenní program pro děti a hudební část.

„Některá představení vyvolají pochybnosti o existenci fyzikálních zákonů,“ řekl dramaturg festivalu Ondřej Cihlář. Celkem na festival pozval přes 30 divadel, která uvedou více než 90 představení, hlavní hvězdou bude francouzský soubor Les Colporteurs, který divákům ve vlastním stanu nabídne šest představení s názvem Le fil sous la neige (Drát pod sněhem), založených na akrobacii na visutém laně.

Na Letné se dále představí francouzské duo Cie Moglice - Von Verx, španělské kočovné divadlo Escarlata Circus a další. Představení Posedlost předvede česko-francouzský soubor Décalages. „Láká nás kombinace cirkusových prvků s divadlem a tancem,“ uvedla členka Décalages Seiline Valléeová, která se svým partnerem Salvim Salvatorem prý k vystoupení potřebuje šest kilometrů provázků.

Také letos Letní Letná nabídne program pro děti. Několikrát denně budou hrát pohádky soubory Buchty a loutky, Teátr Víti Marčíka či Divadlo Minor. O hudební část programu se postará formace Jablkoň.

Přehlídka nového cirkusu, divadla a vizuálního umění se tradičně uskuteční v cirkusových a divadelních stanech na tradičním místě v Letenských sadech mezi Kramářovou vilou a Hanavským pavilonem. Loni sem našlo cestu zhruba 16 tisíc návštěvníků.