„12“ Nikity Michalkova se v Česku představí v září

Praha - Problémy současného Ruska předkládá v dramatické podobě ve svém novém filmu ruský režisér Nikita Michalkov. Jeho téměř tříhodinový  psychologický thriller 12 byl letos nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, získal Zlatého lva na festivalu v Benátkách a na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získal Diváckou cenu. Film, který je inspirován slavným soudním dramatem Dvanáct rozhněvaných mužů Sidneye Lumeta z roku 1957, vstoupí do českých kin 4. září.

Zápletka se odvíjí kolem příběhu čečenského chlapce, který je souzen za údajnou vraždu nevlastního otce, ruského důstojníka, který jej vychoval. O osudu chlapce má rozhodnout dvanáct porotců. Zdánlivě jednoduchý případ je vybičuje k emotivním osobním výpovědím, které nakonec zvrátí jejich původní rozhodnutí.

Michalkova prý americký snímek, v němž si mimo slavného Henryho Fondy zahrál i Jiří Voskovec, uchvátil už za studií. Kdysi prý dokonce vytvořil divadelní drama podle tohoto námětu. V roce 2005 se k tématu vrátil a zasadil jej do ruských reálií. „Nejde ani tak o remake. Přemýšlíme o tom, co se děje v naší zemi,“ řekl při ruské premiéře.

Putin: „Nikita Sergejevič umí vytlačit slzu“ 

Film 12 Michalkov natočil po sedmileté přestávce ve své tvorbě. Ruskou premiéru uspořádal koncem loňského roku. Snímek osobně ukázal tehdejšímu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším severokavkazským vůdcům. Vysloužil si tehdy jízlivé poznámky, že podlézá Kremlu. Putina prý nicméně příběh dojal a tvrdil, že „Nikita Sergejevič umí vytlačit slzu“.

Ve filmu režisér představuje drsné reálie čečenské války. V jednom záběru pes vláčí v zubech lidskou ruku s prstenem. V dalším pak ukazuje čečenské bojovníky při rituálním tanci.

V Rusku si snímek vysloužil ocenění Národní kinematografické akademie jako nejlepší film loňského roku. Zásluhu na tom měly i výrazné herecké osobnosti, mezi nimiž jsou Sergej Makoveckij, Sergej Garmaš, Alexej Petrenko, Jurij Stojanov, Michail Jefremov nebo Valentin Gaft. V rolích taxikáře, lékaře, producenta, muzikanta, člověka, který přežil holokaust, nebo ředitele hřbitova představují rozpolcenou ruskou společnost. V roli jednoho z porotců se představil i sám režisér.

Unaveni sluncem 2

Michalkov patří mezi uznávané světové režisérské špičky. Jeho film Unaveni sluncem získal v roce 1994 Oscara za nejlepší zahraniční film. Jeho další známé snímky jsou Lazebník sibiřský, Urga nebo Oči černé. Nyní pracuje na projektu Unaveni sluncem 2, který je pokračováním oscarového snímku.